În ultimele trei luni ale anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a crescut cu 8,9% faţă de perioada similară a anului anterior.
Media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indica o creştere de 8,3% în primul trimestru din 2012.
Datele anunţate vineri de Biroul Naţional de Statistică de la Beijing se aliniază aşteptărilor relativ conservatoare din ultima perioadă privind economia Chinei, care pare să se apropie de finalul unui ciclu de expansiune economică.
Investitorii se aşteaptă ca încetinirea ritmului de creştere economică să continue în trimestrul al doilea, după cinci trimestre consecutive.
Informaţiile prezentate vineri la Beijing arată totodată creşterea producţiei industriale în luna martie cu 11,9%, avansul vânzărilor retail cu 15,2%, şi majorarea investiţiilor în active fixe cu 20,9% în primul trimestru, unul dintre principalii catalizatori ai creşterii economice.
Creşterea economică apropiată de 8% este considerată un prag care anunţă că China începe să aibă probleme în privinţa creării de suficiente noi locuri de muncă pentru a facilita intrările în câmpul muncii, care numără deja 800 de milioane de persoane.
Problemele pe piaţa muncii cresc riscul instabilităţii sociale, puternic dezagreată de guvernul de la Beijing, astfel că autorităţile vor anunţa probabil noi măsuri de stimulare a economiei.
Guvernul chinez şi-a redus în luna martie prognoza de creştere economică pentru acest an la 7,5%, faţă de 9,2% în 2011, nivel care a fost oricum considerat unul redus, reprezentând minimul ultimilor doi ani.
Media estimărilor economiştilor contactaţi de Reuters indică o creştere economică de 8,4% pentru acest an, cifră care ar fi cea mai slabă din ultimii zece ani.
Performanţele economei chineze sunt considerate un barometru al cererii mondiale pentr mărfuri şi al comerţului internaţional.