China: Comitetul central al Partidului Comunist se reuneşte în plen în iulie, pentru continuarea reformelor în contextul provocărilor interne şi externe
Plenarele sunt evenimente importante în calendarul politic al Chinei, care necesită prezenţa întregului Comitet central, format din 205 membri şi 171 membri supleanţi, şi care îl are în frunte pe preşedintele Xi Jinping, scrie Agerpres.
Comitetul central se întruneşte în mod tipic în şapte plenare între congresele partidului, care au loc din cinci în cinci ani. Componenţa actuală a comitetului a fost aleasă la congresul din octombrie 2022.
Pe agenda principală a celei de-a treia plenare se vor afla aprofundarea în continuare a reformelor şi promovarea modernizării Chinei, a informat marţi agenţia Xinhua, citând Biroul politic al partidului, întrunit într-o şedinţă ordinară.
În mod tipic, a treia plenară se desfăşoară din 1990 în lunile de toamnă, aşa încât o adunare era aşteptată în octombrie sau noiembrie 2023, însă ea nu a avut loc.
Economia încă se confruntă cu multe provocări, ‘cererea efectivă’ încă lipsind, presiunea asupra întreprinderilor este considerabilă, iar riscurile sunt numeroase în domenii cheie, a raportat Xinhua din aceeaşi reuniune.
‘De asemenea, circulaţia internă a bunurilor nu este corespunzătoare, iar complexitatea, severitatea şi incertitudinea mediului extern au crescut în mod evident’, a transmis Xinhua, adăugând că fundamentele economice ale Chinei au rămas stabile.
China nu s-a prăbuşit aşa cum a prezis ‘teoria colapsului Chinei’, şi nici nu va atinge vârful prevăzut de ‘teoria vârfului Chinei’, a spus Xi în martie.
‘Am subliniat în mod repetat că reforma şi deschiderea sunt instrumente esenţiale pentru China contemporană ca să ţină pasul cu vremurile. Reforma Chinei nu se va opri, iar deschiderea ei nu va înceta’, a spus el.
După sfârşitul Revoluţiei culturale la finele anilor 1970, a treia plenară dintre două congrese se axează de obicei pe reforme. Unele dintre aceste reuniuni cu uşile închise au avut un impact durabil şi istoric asupra economiei.
Plenara a treia din decembrie 1978, sub conducerea lui Deng Xiaoping, a iniţiat reformele economice în China, declanşând transformarea celei mai populate ţări din lume dintr-o economie planificată înapoiată într-o mare putere economică globală.
În noiembrie 2023, a treia plenară a Comitetului central s-a angajat să lase pieţele să joace un ‘rol decisiv’ în alocarea resurselor în economie.
În februarie 2018, a treia plenară, ţinută atipic la începutul acelui an, a îndemnat partidul să ‘se unească strâns’ în jurul Comitetului Central avându-l pe Xi în ‘centrul său’, şi a propus eliminarea prevederii constituţionale care limita la două mandatele unui preşedinte.
Câteva zile mai târziu, parlamentul chinez a aprobat această măsură, ceea ce îi va permite lui Xi să rămână în funcţie pe termen nelimitat.