China condamnă ofranda premierului Abe şi vizita a trei miniştri japonezi la sanctuarul Yasukuni

Economica.net
15 08. 2015
120531_china_flag_08171400

‘Oameni politici japonezi au ales această zi pentru a merge la sanctuar, care îi cinsteşte pe criminalii de război de prim rang şi glorifică războiul de agresiune’ purtat de Japonia, a indicat Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit căruia ‘China îşi exprimă opoziţia hotărâtă şi via nemulţumire’.

Haruko Arimura, ministrul responsabil cu emanciparea femeilor, Sanae Takaichi, omologul său de la interne şi comunicaţii, şi Eriko Yamatani, responsabil pentru situaţiile de urgenţă, dar şi circa 100 de deputaţi conservatori au vizitat sâmbătă acest sanctuar controversat, care onorează 2,5 milioane de morţi în război, dar şi criminali de război.

Premierul Abe a trimis o ofrandă rituală, dar nu s-a deplasat la sanctuar.

Polemica s-a născut după ce Japonia a inscripţionat în secret, în 1978, numele a 14 japonezi condamnaţi drept criminali de război de Aliaţi după capitularea din 15 august 1945.

‘Am venit pentru a le aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru ţara lor şi m-am rugat pentru ca eforturile în favoarea păcii în Japonia şi în lume să continue’, a declarat sâmbătă dna Arimura.

Ulterior în cursul zilei, împăratul Akihito a pronunţat un discurs în prezenţa premierului Abe şi a altor 7.000 de persoane într-un alt loc, numit Budokan. Împăratul, care nu a fost niciodată la Yasukuni, a exprimat ‘remuşcări profunde’ pentru Al Doilea Război Mondial, pentru prima dată în cadrul unei ceremonii comemorative, conform presei japoneze.

Împăratul a rostit aceste cuvinte în contextul în care vecinii Japoniei, China şi cele două state coreene, şi-au exprimat nemulţumirile după declaraţia oficială de vineri a premierului Shinzo Abe, pe care au considerat-o insuficientă faţă de atrocităţile comise de armata imperială în Asia în prima jumătate a secolului trecut.