China Construction Bank este interesată de achiziţii în Europa
Până în prezent, activităţile internaţionale ale China Construction Bank (CCB) se limitau la deschiderea unor filiale şi la plasamente minoritare.
Preşedintele CCB, Wang Hongzhang, a declarat, înainte de anunţarea tranzacţiei din Brazilia, că banca este nerăbdătoare să se extindă în Europa.
„CCB apreciază mult piaţa europeană. Dacă putem găsi ţinte adecvate, preţul este potrivit şi obţinem acordul autorităţilor de reglementare, cred că CCB va profita de oportunităţile de fuziuni şi achiziţii”, a spus Wang.
Wang nu a indicat iminenţa unei astfel de achiziţii, dat s-a întâlnit neoficial cu reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare din Germania şi Marea Britanie, pentru a vedea dacă CCB ar fi binevenită în cele două ţări.
Băncile chineze, ca şi cele japoneze, au avut tendinţa să se extindă pe pieţe unde investesc clienţii lor. Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare instituţie de credit din ţară, a fost cea mai activă, cumpărând bănci în Asia de Sud-Est, America de Sud şi Statele Unite.
Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Chinei, astfel că este logic ca băncile chineze să investească în regiune, dar până acum nu au făcut vreo achiziţie majoră.
Săptămâna trecută, CCB a inaugurat sediul european al băncii, în Luxemburg. Totodată, banca desfăşoară activităţi la Londra şi Frankfurt.
Wang a spus însă că extinderea CCB în Europa depinde de deschiderea autorităţilor de reglementare din regiune şi a menţionat că Marea Britanie este una dintre ţările care par să dorească să colaboreze cu băncile chineze.
Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a vizitat China luna trecută şi a promis să permită băncilor din această ţară să deschidă filiale (care au personalitate juridică proprie) în Marea Britanie, care să le permită să opereze cu reglementări mai permisive în privinţa capitalului, în loc de subsidiare.