China: Creşterea economiei a depăşit estimările în primul trimestru din 2019

Economica.net
17 04. 2019
china_76784493904_35351500

În primele trei luni din acest an, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 6,4%, similar cu nivelul din trimestrul patru din 2018, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 6,3%.

A doua economie a lumii este afectată de atenuarea cererii pe plan extern şi de efectelor războiului comercial cu SUA.

Alte date publicate miercuri arată o creştere de 8,7% a vânzărilor de retail în martie şi o creştere de 6,3% a investiţiilor în active fixe.

Exporturile au urcat cu 14,2% luna trecută, după un declin semnificativ în februarie.

„Nu există îndoieli că economia chineză a încheiat primul trimestru din 2019 cu o creştere mai solidă decât se estima, dar încă sunt motive de îngrijorare privind evoluţia pe termen scurt”, a apreciat economistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics China. „Deşi creditarea a accelerat şi încrederea în economie s-a îmbunătăţit, va mai dura până când expansiunea se va consolida”, a apreciat Julian Evans-Pritchard.

În martie, premierul chinez Li Keqiang a prezentat planurile de sprijinire a economiei Chinei, avertizând că ţara se confruntă cu „o bătălie dificilă”.

Li Keqiang a anunţat că PIB-ul Chinei ar urma să înregistreze o creştere mai lentă anul acesta, de 6% – 6,5%, faţă de o expansiune de 6,5% previzionată în 2018. Economia chineză este afectată de războiul comercial cu SUA, de încetinirea economiei mondiale şi de atenuarea cererii pe plan intern.

Pentru a stimula economia, autorităţile vor adopta măsuri de relaxare fiscală şi vor acorda reduceri de taxe în valoare de aproape două miliarde de yuani (298 miliarde de dolari ), a afirmat premierul chinez. Acesta a adăugat că vor fi majorate cheltuielile în infrastructură şi va creşte accesul firmelor străine la piaţa chineză.

TVA pentru transporturi şi construcţii va fi redus de la 10% la 9%, iar pentru industrie de la 16% la 13%, a anunţat Li Keqiang.

Economia Chinei a înregistrat o performanţă sub aşteptări în 2018, cu o creştere anuală de 6,6%, după un avans de 6,8% în 2017, arată datele publicate recent de Biroul Naţional de Statistică. Este cel mai lent ritm de creştere din 1990 şi vine pe fondul atenuării cererii pe plan intern şi al efectelor războiului comercial cu SUA.

Oficialii de la Beijing s-au angajat să stimuleze consumul prin subvenţii la diverse achiziţii, de la maşini la electrocasnice. Dar veniturile disponibile se reduc, iar datoriile gospodăriilor sunt în creştere.