China dă un semnal îngrijorător. Bugete crescute pentru înarmare și propuneri pentru unificarea cu Taiwan. Economia trece pe locul doi

05 03. 2023
china rusia 89558789

China şi-a stabilit o ţintă modestă de creştere economică în acest an, de aproximativ 5%, dar vrea să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2%, potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii din 2023 a Congresului Naţional al Poporului, care se desfăşoară la Beijing. În ceea ce privește Taiwanul, premierul chinez Li Keqiang a promis duminică o „reunificare paşnică”, scrie Digi 24.

În faţa a aproape 3.000 de delegaţi în Marea Sală a Poporului, premierul în exerciţiu Li Keqiang a cerut extinderea forţelor armate ale ţării, care ar trebui „să-şi sporească pregătirea de luptă şi să-şi intensifice capacităţile militare pentru a-şi îndeplini sarcinile care le-au fost stabilite de către Partid şi popor”. Un oficial chinez justificase anterior creşterea prin existenţa unor „provocări complexe de securitate” şi a unor „responsabilităţi (pe care le are China) în calitate de mare putere”.
Li a spus că forţele armate ale Chinei ar trebui să dedice mai multă timp antrenării în condiţii de luptă şi să stimuleze pregătirea pentru luptă. Proiectul de buget include o creştere cu 7,2% a cheltuielilor pentru apărare în acest an, o creştere puţin mai mare decât cea de 7,1% pentru anul trecut. China promite o „reunificare paşnică”; Taiwanul cere să-i fie respectată democraţia Premierul chinez Li Keqiang a promis o „reunificare paşnică” cu Taiwanul, dar şi paşi hotărâţi pentru a împiedica independenţa insulei, în timp ce Taipeiul a răspuns că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de democraţie şi libertate.

Li a declarat că Beijingul sprijină principiul „o singură Chină”, care stipulează că Taiwanul este parte a Chinei, deşi nu a ameninţat direct cu măsuri de ordin militar, notează Reuters. Guvernul ar trebui să pună în aplicare politica partidului nostru pentru „soluţionarea chestiunii taiwaneze” şi „să facă paşi hotărâţi pentru a se opune independenţei Taiwanului şi a promova reunificarea”, le-a declarat Li celor aproximativ 3.000 de delegaţi din Marea Sală a Poporului din Beijing. „Trebuie să promovăm dezvoltarea paşnică a relaţiilor de-o parte şi de alta a Strâmtorii şi să facem progrese în privinţa procesului de reunificare paşnică a Chinei”, a adăugat el. Consiliul taiwanez pentru relaţii politice cu China continentală a răspuns la ceea ce a numit „reafirmarea” de către Li a politicii Chinei faţă de Taiwan, spunând că Beijingul ar trebui să accepte realitatea că cele două părţi ale Strâmtorii Taiwan „nu sunt subordonate una celeilalte”. China ar trebui „să respecte angajamentul poporului taiwanez faţă de conceptele sale fundamentale de menţinere a suveranităţii, democraţiei şi libertăţii Republicii China, a transmis consiliul, folosind denumirea oficială a Taiwanului.

Detalii pe Digi 24