Casa Albă a anunţat vineri că doreşte să trimită „articole şi servicii” militare pentru a „oferi asistenţă Taiwanului” în valoare de 571 de milioane de dolari, cu o lună înainte ca preşedintele Joe Biden să îşi încheie mandatul.
Preşedintele Biden aprobase deja pentru Taiwan în septembrie un ajutor de 567 de milioane de dolari.
Vineri, Departamentul de Stat a declarat că a aprobat vânzarea către insulă de echipamente militare în valoare de 295 de milioane de dolari.
Diplomaţia chineză a denunţat o „încălcare a principiului o singură China”.
Washingtonul a fost multă vreme cel mai important aliat al Taipeiului şi cel mai mare furnizor de arme, înfuriind Beijingul, care revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său.
Beijingul a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului în ultimii ani, trimiţând în mod regulat nave de război şi chiar avioane de luptă în jurul Taiwanului. Taipeiul a declarat săptămâna trecută că Beijingul a efectuat o desfăşurare navală masivă în apropierea apelor sale, invocând prezenţa a „aproape 90” de nave.
În ultimii 50 de ani, SUA au vândut Taiwanului echipamente militare şi muniţii în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de luptă F-16 şi nave de război.
SUA au menţinut istoric o politică de „ambiguitate strategică” în ceea ce priveşte o posibilă intervenţie militară americană dacă Taiwanul ar fi atacat de China.