China domină în clasamentul piețelor auto mondiale și în 2024

Piețele auto majore de pe glob au înregistrat creșteri în prima jumătate a anului 2024, în cele mai multe dintre cazuri, însă diferențele în privința ritmului de creștere rămân majore.
Robert Stan - sâm, 03 aug. 2024, 13:05
China domină în clasamentul piețelor auto mondiale și în 2024

Cea mai mare piață auto a lumii rămâne cea din China, în marele stat asiatic fiind înmatriculate în perioada ianuarie – iunie 2024 nu mai puțin de 9.856.000 de autoturisme, în creștere cu 3,3% față de perioada similară din anul anterior. Ritmul redus de creștere a avut drept cauză reducerea cheltuielilor pentru bunuri de folosință îndelungată ale cetățenilor chinezi, fenomen manifestat mai ales în al doilea trimestru al anului.

Cu 7.810.700 de autoturisme înmatriculate în primul semestru al anului, valoare corespunzătoare unei creșteri cu 2,1% față de perioada ianuarie – iunie din 2023, piața din Statele Unite ale Americii se menține pe a doua poziție

Europa, în ansamblul său – incluzând aici țările UE, EFTA și Marea Britanie – ocupă locul trei în clasamentul mondial al piețelor auto, cu 6.878.400 de mașini înmatriculate. Valoarea luată în calcul de analiștii germani de la VDA (Verband der Automobilindustrie) este ceva mai mică decât cea raportată de ACEA (European Automobile Manufacturers’ Association) care ia în calcul înmatricularea a 6.879.438 de autoturisme. Dincolo de mica diferență între datele colectate de cele două asociații, este important de menționat că, la nivelul Bătrânului Continent, cea mai mare piață este cea din Germania (1.471.641 de unități), urmată de cele din marea Britanie (1.006.763 de unități) și Franța (914.886 de unități).

Locul al patrulea în clasamentul piețelor auto mondiale este ocupat de cea din India, acolo unde au fost înmatriculate în prima jumătate a acestui an 2.161.500 de autoturisme, în creștere cu 7,3% față de semestrul întâi din 2023.

Pe locul cinci se află Japonia, stat în care au fost înmatriculate 1.800.100 de autoturisme, în scădere cu nu mai puțin de 12,1% față de primele șase luni din 2023.

Pe locurile următoare se află Brazilia și Mexic cu 1.078.300, respectiv 707.700, de mașini înmatriculate. Ambele piețe au înregistrat creșteri mai mari de 10% în perioada ianuarie – iunie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Producţia de struguri din 2024 ar putea scădea în sudul ţării din cauza condiţiilor climatice – specialişti
Recoltarea a început mult mai devreme în majoritatea podgoriilor din ţară şi, potrivit estimărilor oficiale, este posibil ca producţia totală de struguri din 2024 să aibă o scădere......
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour se aliază cu grupul Apparel din Dubai pentru a cuceri piaţa din India
Carrefour, cel mai mare retailer european, lansează un parteneriat de franciză cu grupul Apparel din Dubai pentru a se ...
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă la discuţii pe primarul general al Capitalei, pe primarii de sector şi pe mai mulţi miniştri
Probleme în trafic în Bucureşti şi în marile oraşe odată cu începerea noului an şcolar. Premierul Ciolacu îi cheamă ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că începerea şcolii aduce şi probleme legate de trafic în marile oraşe, ...
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Mario Draghi cere reforme şi investiţii masive pentru redresarea economiei UE
Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptare mai rapidă a deciziilor şi ...