Este cel mai lent ritm de creştere din 1990 şi vine pe fondul atenuării cererii pe plan intern şi al efectelor războiului comercial cu SUA. Analiştii, care estimează o încetinire a PIB-ului Chinei la 6,3% în 2019, se aşteaptă ca datele publicate luni să pună presiune pe autorităţile de la Beijing pentru a adopta noi măsuri de stimulare a economiei.
„Guvernul are mijloacele necesare pentru a sprijini economia. El poate majora cheltuielile de infrastructură şi poate reduce rata rezervelor obligatorii ale băncilor. Deci, nu trebuie să ne îngrijorăm în legătură cu cheltuielile de capital. Dar problema este consumul. În condiţiile războiului comercial cu SUA, încrederea consumatorilor este afectată. Până acum, ritmul solid de creştere a salariilor a sprijinit consumul, dar acum pare să existe un sentiment de anxietate privind viitorul”, a apreciat Naoto Saito, cercetător şef la Daiwa Institute of Research din Tokyo.
În trimestrul patru din 2018, PIB-ul Chinei a crescut cu 6,4%, faţă de 6,5% în precedentele trei luni. Este cel mai lent ritm de creştere de la criza financiară.
Deşi vânzările de retail au crescut în decembrie cu 8,2%, încrederea consumatorilor chinezi este la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani. Anul trecut, vânzările de vehicule pe cea mai mare piaţă auto din lume au scăzut pentru prima dată din anii ’90.
Oficialii de la Beijing s-au angajat să stimuleze consumul prin subvenţii la diverse achiziţii, de la maşini la electrocasnice. Dar veniturile disponibile se reduc, iar datoriile gospodăriilor sunt în creştere.