Beijingul vizează o creştere a schimburilor comerciale cu regiunea la 100 miliarde dolari în 2015.
Premierul, aflat în Polonia în cadrul unei serii de vizite în Europa, a afirmat că situaţia economiei globale s-a îmbunătăţit în acest an, dar recuperarea este încă fragilă.
„Situaţia economiei mondiale a arătat unele îmbunătăţiri în acest an, dar baza unei recuperări este fragilă şi există, încă, incertitudini încă mari”, a spus Wen, la un forum economic la Varşovia, la care participă reprezentanţi ai statelor din Europa Centrală şi de Est, inclusiv premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
China va creşte importurile din statele Europei de Est pentru a ajuta la rezolvarea dezechilibrelor comerciale, a afirmat oficialul chinez.
„Partea chineză înţelege temerile între ţările din Europa de Est în privinţa dezechilibrelor comerciale şi va majora importurile din acele ţări”, a declarat el. Wen a făcut parte din delegaţia care a însoţit ultima vizită a unui premier chinez în Polonia, în 1987.
Premierul a promis în această săptămână şi creşteri de volum în schimburile comerciale cu Germania şi Polonia, parte a unor eforturi de a-şi diversifica rezervele valutare, de 3.300 de miliarde de dolari, cele mai mari din lume.
Polonia derulează un program amplu de investiţii în infrastructură şi vrea să-şi modernizeze sectotrul energetic pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune. Varşovia speră să atragă investiţii din China în aceste domenii. China este interesată de sectorul bancar şi vrea ca instituţiile de credit chineze să deschidă sucursale în Polonia.
Prin invitarea liderilor statelor şi oamenilor de afaceri importanţi din regiune pentru discuţii cu Wen la Varşovia, Polonia încearcă să se prezinte drept un lider regional, care oferă stabilitate economică altor părţi ale Europei, notează Reuters.
„Suntem mulţumiţi că Polonia este astăzi cel mai mare partener al Chinei în Europa Centrală, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 14 miliarde de euro anul trecut. Astăzi se întâlnesc parteneri fără motive de a se simţi inferiori şi care reprezintă succesul şi dezvoltarea în lumea actuală”, a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, adăugând că potenţialul schimburilor comerciale dintre China şi Polonia, dar şi statele din regiune, este mult mai mare.
În urma unei întrevederi, Wen-Ungureanu, joi, la Varşovia, surse oficiale au declarat MEDIAFAX, că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească în România în principal în proiecte din agricultură, IT, infrastructură şi energie.
Relaţiile bilaterale între România şi China au consemnat în 2011 faţă de 2010 o creştere de 36,27% a exporturilor româneşti şi de 8,24% a importurilor, valoarea totală a schimburilor comerciale ridicându-se la 4,2 miliarde dolari.