China este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere – AFP

China a prezentat recent, la un eveniment organizat în estul ţării, cele mai noi tehnologii de supraveghere, pe care Beijingul este decis să le exporte în întreaga lume, notează joi AFP.
AGERPRES - joi, 12 sept. 2024, 11:41
China este pregătită să exporte în întreaga lume tehnicile sale de supraveghere - AFP

Reprezentanţi ai forţelor de ordine din aproximativ 100 de ţări au participat la Forumul mondial de cooperare în materie de securitate publică organizat la Lianyungang (estul Chinei), unde şi-au prezentat produsele zeci de companii chineze, dintre care multe au legătură cu reprimarea denunţată de ONG-uri în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

China este una din societăţile cele mai supravegheate din lume, cu milioane de camere video instalate pe străzi şi cu un sistem de recunoaştere facială larg răspândit pe teritoriul său. Această reţea de supraveghere îndeplineşte o dublă funcţie: pe de o parte, combaterea infracţionalităţii şi, pe de altă parte, împiedicarea oricărei contestări a Partidului Comunist chinez, aflat la putere, notează AFP.

În deschiderea forumului, ministrul securităţii publice chinez Wang Xiaohong a subliniat că, în ultimul an, poliţia chineză a antrenat 2.700 de poliţişti străini. În următoarele 12 luni, China intenţionează să pregătească 3.000 de poliţişti străini.

”Acesta este un semn clar că R.P.Chineză vrea să-şi exporte” tehnicile de poliţie şi supraveghere, apreciază Bethany Allen, expertă la Institutul australian pentru studii strategice. ”Beijingul speră să normalizeze şi legitimeze stilul său de menţinere a ordinii şi sistemul politic autoritar în care el operează”, adaugă ea.

Una dintre companiile chineze participante, Caltta Technologies, ajută autorităţile din Mozambic să pună în practică ”o platformă de răspuns la incidente”, prin utilizarea ”big data” (gestionarea megadatelor) ce permite ”localizarea rapidă a unei ţinte”.

Gigantul din sectorul telecomunicaţiilor Huawei a anunţat că a desfăşurat ”soluţia sa de securitate publică” în peste 100 de ţări şi regiuni, printre care Kenya şi Arabia Saudită. Din 2019, Huawei este supus sancţiunilor Statelor Unite, care acuză compania chineză că spionează în beneficiul guvernului de la Beijing.

O altă companie chineză sancţionată de Washington este SDIC Intelligence Xiamen Information (fosta Meiya Pico), care a dezvoltat o aplicaţie ”capabilă să urmărească fişiere de sunet şi imagini, de date de localizare şi mesaje pe telefoane mobile”.

În 2018, Departamentul Trezoreriei american a afirmat că locuitorii din provincia chineză Xinjiang ”aveau obligaţia de a-şi descărca o versiune pentru computere” a acestei aplicaţii ”pentru a le permite autorităţilor să supravegheze orice activitate ilegală”.

China a fost acuzată că a încarcerat peste 1 milion de uiguri şi de alţi membri ai minorităţilor musulmane în Xinjiang, acuzaţie respinsă ferm de Beijing.

Te-ar mai putea interesa și
Raiffeisen va ieşi de pe piaţa din Belarus
Raiffeisen va ieşi de pe piaţa din Belarus
Raiffeisen Bank International (RBI) se va retrage din Belarus, în urma vânzării subsidiarei sale locale Priorbank JSC către Suhail Al Otaiba, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a anunţat......
Ucraina va primi din partea UE un împrumut de 35 de miliarde de euro
Ucraina va primi din partea UE un împrumut de 35 de miliarde de euro
Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro pentru a susţine această ţară ...
Programul „Primul student din familie” – Bugetul a fost dublat până la peste 104 milioane de euro (Ministrul Educaţiei)
Programul „Primul student din familie” – Bugetul a fost dublat până la peste 104 milioane de euro (Ministrul ...
Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, anunţă aprobarea a 68 de proiecte ...
Ce spun bancherii din România despre majorarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an
Ce spun bancherii din România despre majorarea ţintei de deficit bugetar pentru acest an
Majorarea ţintei de deficit bugetar la 6,94% din PIB aduce o perspectivă mai apropiată de realitate, au susţinut mai ...