China: Exporturile nu au fost încă afectate de penuria de energie

13 10. 2021
csm_china_imago91667379h_9f050fa319_53795900

A doua economie mondială a înregistrat o redresare impresionantă în urma pandemiei de COVID-19, dar sunt indicii că revenirea economică îşi pierde din avânt. Rezilienţa exporturilor ar putea furniza un sprijin într-un moment de creştere a turbulenţelor, inclusiv încetinirea activităţii fabricilor, consumul persistent moale şi problemele din sectorul imobiliar, scrie Agerpres.

Exporturile au crescut cu 28,1% în septembrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 25,6% în august, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 21%.

„Exporturile au continuat tendinţa de accelerare, chiar după omiterea impactului efectelor de bază. Soliditatea exporturilor ar putea fi determinată de livrările timpurii de produse de consum de vacanţă, în contextul perturbărilor globale ale lanţurilor de aprovizionare”, a apreciat Erin Xin, economist la HSBC.

Alţi analişti spun că raţionalizarea energiei în septembrie ar fi putut să nu afecteze încă exporturile, dar ar putea pune presiune pe producţie şi ar putea duce la costuri mai mare pentru producătorii chinezi în următoarele luni.

Penuria de energie, provocată de tranziţia la energia curată, cerea industrială solidă şi preţurile ridicate ale materiilor prime, au afectat în septembrie producţia la numeroase fabrici, inclusiv multe firme care furnizează componente pentru Apple şi Tesla.

Datele recente arată o încetinire a producţiei. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în China, care măsoară activitatea în industrie, s-a contractat neaşteptat în septembrie, firmele industriale fiind afectate de majorarea costurilor şi de raţionalizarea energiei. Sectorul imobiliar, un motor cheie al creşterii, resimte problemele financiare cu care se confruntă unii dezvoltatori imobiliari din China, în urma încetinirii ridicării de noi construcţii şi a scăderii vânzărilor imobiliare.

Importurile au crescut cu 17,6% în septembrie, faţă de perioada similară din 2020, după un avans de 33,1% în august, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 20%.

Luna trecută, China a raportat un excedent comercial de 66,76 miliarde de dolari, analiştii previzionând un plus de 46,8 miliarde de dolari, şi după un excedent comercial de 58,34 miliarde de dolari în august.