În timp ce îşi accelerează eforturile de deschidere a pieţei de acţiuni şi obligaţiuni investitorilor globali, Beijingul canalizează depozitele gospodăriilor spre pieţele de capital ale ţării, pentru a ajuta la finanţarea avansului economiei şi a inovaţiilor.
Dar, în ultimii ani, încrederea investitorilor a fost afectată de o serie de scandaluri, inclusiv masiva frauda contabilă de la Kangde Xin Composite Material Group Co şi Kangmei Pharmaceutical.
Fondurile de investiţii ar trebui să-şi alinieze interesele mai aproape de cele ale investitorilor şi să se abţină să exagereze valoarea produselor lor, a declarat Yi Huiman, preşedintele CSRC.
„China promovează în mod activ o creştere de calitate superioară a pieţelor sale de capital, iar dezvoltarea viabilă a industriei fondurilor de investiţii, evaluată la 60.000 de miliarde de yuani, este o parte crucială a acestei politici”, a explicat Yi, la o întâlnire găzduită de Asociaţia Chineză a Gestionării Activelor.
Şefii fondurilor mutuale din China se confruntă cu concurenţă din partea firmelor globale de gestionare a activelor, cum ar fi BlackRock şi Fidelity International, după ce autorităţile de la Beijing au relaxat reglementările din acest sector, la 1 aprilie 2020.
La 31 iulie 2021, industria fondurilor mutuale din China era evaluată la 23.500 de miliarde de yuani, de 1,6 ori mai mult decât la finalul lui 2016, a anunţat Yi.
În perioada respectivă, valoarea fondurilor private de valori mobiliare s-a dublat, la 5.500 de miliarde de yuani, iar cea a industriei fondurilor cu capital de risc s-a triplat, la 12.600 de miliarde de yuani.