Interdicţia vine în urma descoperirii a cinci focare de pestă porcină în Republica Moldova, a informat Administraţia vamală chineză.
De asemenea, China, cel mai mare exportator global de carne de porc, a ordonat returnarea sau distrugerea produsele livrate din Republica Moldova.
Decizia vine după ce autorităţile chineze au interzis importurile de porci şi produse din carne de porc din Bulgaria şi Belgia, în urma descoperirii unor focare de pestă porcină africană, precum şi importurile din Japonia, care este afectată de pesta porcină clasică.
Statul asiatic a interzis transportul porcilor vii şi produse din carne de porc, atât din regiunile unde a fost raportată pesta porcină africană, cât şi din provinciile vecine, după ce mai multe cazuri de pestă porcină au fost raportate în China.
Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi Rusia. România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările cele mai afectate de pesta porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. În august, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând aproximativ 350.000 de porci din cauza pestei porcine africane.
Germania, Spania şi Franţa sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.
Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China – cel mai mare producător global de carne de porc – unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.
Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.