China își dorește un acord cu UE pe tema vehiculelor electrice – Reuters

Cu doar câteva zile înainte ca oficialii Comisiei Europene să anunțe rezultatele anchetei cu privire la mașinile electrice importate din China și de o potențială majorare a taxelor pentru acestea, marele stat asiatic pare să fie gata de a negocia un acord.
Robert Stan - joi, 30 mai 2024, 11:41
China își dorește un acord cu UE pe tema vehiculelor electrice - Reuters

Jurnaliștii Reuters scriu că așteptata decizie a Comisiei Europene de a majora taxele pentru vehiculele electrice chinezești va da startul unei runde de discuții care îi va atenua impactul. Informațiile culese de la oficiali din industria auto chineză arată că marele stat de la răsărit este dispus să negocieze astfel încât impactul unei astfel de măsuri să fie cât mai redus.

Asta pentru că potențiala majorare a taxelor, care ar trebui anunțate până pe 5 iunie 2024, ar fi un șoc pentru producătorii chinezi de automobile electrice care ar avea costuri suplimentare de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, și Europa ar avea de pierdut odată cu această decizie. Dacă industria chineză a vehiculelor electrice are nevoie de exporturi profitabile către cea de-a treia economie a lumii pentru a contracara scăderea marjelor de profit la nivel național, constructorii europeni de mașini doresc să aibă acces la imensa piață auto din China și la parteneriate cu firme de acolo pentru ca vehiculele lor electrice sp fie produse cu costuri cât mai reduse.

Conform Reuters, pe baza datelor comerciale de la finalul lui 2023, majorarea taxelor de import în Uniunea Europeană cu 10%, pe lângă cea de 10% deja existentă, ar costa exportatorii de mașini electrice din China aproximativ 1 miliard de dolari. Acest cost va crește în acest an, pe măsură ce producătorii chinezi își vor extinde portofoliul de produse și vânzările în Europa.

În contextul în care o taxă cuprinsă între 15% și 25% pentru mașinile electrice importate din China, care ar putea fi impusă de la 1 iulie și ar viza inclusiv vânzările din cele trei luni anterioare deciziei, ar fi extrem de costisitoare pentru chinezi, mai multe organizații din statul asiatic au sugerat fie măsuri compensatorii, fie un răspuns cu aceeași monedă, fie deschiderea urgentă a unor negocieri.

Este de așteptat ca decizia Comisiei Europene să fie contracarată inclusiv prin folosirea influenței statului chinez în unele state europene. Asta pentru că taxele provizorii impuse de UE ar putea fi reduse sau chiar eliminate dacă un număr suficient de mare de guverne din UE se opun deciziei CE în termen de patru luni.

Camera de Comerț a Chinei în UE, un grup patronal, a declarat săptămâna trecută, așa cum ați citit deja pe Economica.net, că Beijingul ia în considerare majorarea tarifelor pentru importurile de automobile cu motoare mari până la 25%. China a lansat, de asemenea, ideea de a reduce tarifele la importurile de automobile din UE de la 15% la doar 10%, au declarat pentru Reuters două persoane care au cunoștință de acest lucru. Desigur, cu condiția ca oficialii europeni să fie dispuși să negocieze.

Aceeași Cameră de Comerț a Chinei în Europa susține că investigațiile declanșate de Comisia Europeană pe tema subvenționării mașinilor electrice a fost viciată de unele solicitări care nu putea fi îndeplinite de firmele chineze. Ca exemplu, asiaticii susțin că unele solicitări de lămuriri vizau furnizori ai producătorilor auto, precum producătorul de baterii CATL, care, nefăcând parte din investigație, nu avea motive să se conformeze.

În acest context, Camera de Comerț a Chinei a menționat că ar putea exista o deschidere pentru negocieri: „mingea ar putea fi de partea europeană”. Totodată, mulți analiști se așteaptă la debutul unor negocieri și chiar la un acord.

„Mă aștept ca partea chineză, și deja vedem acest lucru, să folosească o combinație de morcovi și bețe (n.n. – referire la oferirea de avantaje sau la amenințări cu privire la unele investiții) pentru a convinge unele state membre să se împotrivească Comisiei”, a declarat Noah Barkin, un consilier senior al Rhodium Group.

Decizia europeană de a majora taxele de import pentru mașini ar urma celei a Statelor Unite care au cvadruplat taxele pentru mașinile electrice chinezești la 100% – o măsură pe care Elon Musk, șeful Tesla, a denunțat-o după ce anterior a avertizat că producătorii auto chinezi sunt pe cale să „demoleze majoritatea celorlalte companii auto”. Tesla, cel mai mare exportator occidental de mașini electrice asamblate în China, se confruntă, de asemenea, cu amenințarea unor tarife mai mari din partea UE. În aceeași situația se află și Dacia, marcă a grupului Renault care produce modelul Spring în China.

Afectați și ei de un eventual război comercial, șefii grupurilor germane BMW și Mercedes-Benz s-au pronunțat, chiar în timpul unei vizite în China alături de cancelarul Olaf Scholz, împotriva majorării taxelor, declarând că firmele lor pot face față concurenței chineze.

Și Carlos Tavares, șeful grupului Stellantis – care tocmai se pregătește să importe în Europa modele ale mărcii chineze Leapmotor – consideră că impunerea unor taxe majorate reprezintă „o capcană majoră”. Este interesant însă de observat că, anul trecut, același Tavares declara că majorarea taxelor ar fi binevenită pentru industria europeană.

Citește și:
– Producătorii auto europeni au nevoie de timp, nu de taxe vamale, pentru a face faţă concurenţei din China
– China, pregătită să răspundă eventualelor taxe majorate pentru mașini ale UE cu o măsură similară

 

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Alegeri Franţa – Extrema dreaptă, detaşat pe primul loc. Tabăra lui Macron pe a treia poziţie (estimări)
Extrema dreaptă se clasează detaşat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce tabăra lui Macron se situează pe poziţia a treia, potrivit estimărilor......
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Alertă de călătorie de la MAE – Risc de incendii în perioada estivală, în Turcia şi Grecia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Alegeri Franţa – Participarea la primul tur estimată între 67,5% şi 69,7%
Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, ...
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
China – Xi Jinping merge în Kazahstan şi Tadjikistan
Preşedintele chinez Xi Jinping va asista la un summit regional şi va efectua vizite de stat în Kazahstan şi Tadjikistan ...