‘Preconizăm să efectuăm o misiune pe Marte până în 2020, care va include punerea pe orbită a unei sonde spaţiale, amartizarea sa şi explorarea planetei prin intermediul unui vehicul’, a declarat omul de ştiinţă Peng Tao, citat de ziarul China Daily.
‘Spre comparaţie, alte naţiuni vor trebui să efectueze mai multe misiuni pentru a reuşi aceste trei etape’, a susţinut sursa citată.
Agenţia spaţială chineză nu a anunţat oficial o nouă misiune pe Marte, dar intenţia Chinei de a explora Planeta Roşie este binecunoscută, comentează agenţia de presă citată.
China şi-a perfecţionat tehnica spaţială, reuşind o aselenizare la sfârşitul anului 2013 cu sonda de Chang’e-3 şi debarcarea pe suprafaţa Lunii a unui vehicul teleghidat numit ‘Iepurele de Jad’, misiune apreciată drept un ‘succes deplin’, scrie AFP.
Acest rover lunar aselenizat la mijlocul lunii decembrie 2013, a întrerupt comunicarea cu Pământul câteva săptămâni mai târziu din cauza unor probleme tehnice generate de ‘mediul complicat de pe suprafaţa Lunii’. Oamenii de ştiinţă chinezi s-au temut că modulul nu va supravieţui frigului din noaptea lunară care durează cât paisprezece zile pământene, însă contactul cu ‘Iepurele de jad’ a fost în cele din urma restabilit la mijlocul lunii februarie 2014, scrie Agerpres.
Prima misiune chineză pe planeta Marte s-a încheiat cu un eşec în anul 2011, ca satelitul Yinghuo-1, a cărui misiune a fost să studieze suprafaţa şi câmpul magnetic al Planetei Roşii a fost pierdut de sonda Phobos-Grunt proiectată de Agenţia Spaţială Rusă.
În luna septembrie, India, o altă ţară asiatică cu mari ambiţii spaţiale, a reuşit să plaseze pe orbita planetei Marte o sondă spaţială proiectată cu costuri reduse şi în timp record, aminteşte AFP.