Iranul este un jucător influent în Orientul Mijlociu şi susţine grupuri armate puternice, inclusiv Hamas din Gaza şi Hezbollah din Liban, care se opun Israelului, inamicul său declarat, scrie Agerpres.
Partenerii politici şi economici, China şi Iranul se confruntă cu presiuni occidentale, în special din cauza poziţiilor lor cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia. Iranul este, de asemenea, ţinta sancţiunilor americane din cauza programului său nuclear.
„Indiferent de modul în care evoluează situaţia internaţională şi regională, China va fi întotdeauna un partener de încredere pentru Iran”, i-a transmis Wang Yi preşedintelui Pezeshkian, potrivit declaraţiilor difuzate miercuri de televiziunea de stat chineză CCTV.
„China va continua să sprijine Iranul în protejarea suveranităţii, securităţii, integrităţii teritoriale şi a demnităţii sale naţionale”, a adăugat Wang Yi, precizând că ţara sa „se va opune” celor care „intervin în afacerile interne ale Iranului şi impun sancţiuni”.
Aceste observaţii au fost făcute marţi în marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York, în timpul primei întâlniri dintre Wang Yi şi noul preşedinte iranian, care a preluat mandatul la sfârşitul lunii iulie.
Ele intervin pe fondul unor intense bombardamente israeliene asupra Libanului pentru a treia zi consecutiv, pentru a contracara tirurile aproape zilnice lansate de gruparea Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, stârnind temeri cu privire la o conflagraţie regională.
China este cel mai mare partener comercial al Iranului şi un cumpărător major al petrolului său, aflat sub incidenţa sancţiunilor.
De altfel, sancţiunile au complicat eforturile Beijingului de a implica Teheranul în vastul său proiect de infrastructură Noul Drum al Mătăsii.
În 2021, Beijingul a semnat un amplu acord strategic de 25 de ani cu Teheranul. Acest parteneriat major acoperă domenii la fel de variate precum energia, securitatea, infrastructura şi comunicaţiile.