China a majorat cota pentru proiectele din Iran de la 25 la 52 miliarde de dolari, a anunţat adjunctul ministrului iranian al Energiei, Esmail Mahsouli. Acesta a adăugat că alte proiecte care ar putea beneficia de finanţare suplimentară sunt cele din sectorul electricităţii şi energiei.
Iranul a început să se apropie de China, Rusia şi Turcia pentru finanţare, în urma sancţiunilor stricte impuse de SUA şi Europa, scrie Agerpres.
Iranul şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie plus Germania) şi-au fixat termen până la 24 noiembrie pentru a încheia un acord global pe marginea acestui dosar care ‘otrăveşte’ relaţiile internaţionale de mai bine de zece ani. Negocierile între Grupul 5+1 şi Iran au avut loc la 11 noiembrie la Oman.
Iranul este suspectat că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub acoperirea unui program civil, fapt dezminţit de Teheran, care afirmă că programul său este destinat doar să producă electricitate.
Ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în trimestrul trei din 2014 a fost cel mai slab de la criza financiară globală din 2008/2009, deoarece declinul pieţei imobiliare a dus la reducerea investiţiilor şi a producţiei industriale, sporind temerile cu privire la evoluţia economiei mondiale.
În perioada iulie – septembrie 2014, a doua mare economie a lumii a înregistrat un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar uşor peste estimările analiştilor, de 7,2%. Noile date publicate luna aceasta indică o scădere a creditării bancare.
Încetinirea creşterii economice a sporit aşteptările că Beijingul va anunţa noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire şi mai accentuată, iar unii analişti estimează că Banca Centrală a Chinei va reduce rata dobânzii pentru a accelera avansul PIB-ului.
Chiar dacă un ritm de creştere de peste 7% ar fi invidiat de majoritatea statelor, China are nevoie de un avans de cel puţin 7,2% pentru a crea aproximativ zece milioane de locuri de muncă anual pentru imensa sa populaţie.
Guvernul de la Beijing, care se aşteaptă la un avans al economiei de 7,5% în acest an, s-a angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită în privinţa investitorilor străini.