China lansează o nouă ofensivă majoră în Africa, promiţând investiţii de 60 miliarde dolari
‘China a decis să acorde un ajutor financiar total de 60 miliarde de dolari, incluzând 5 miliarde în împrumuturi cu dobândă zero şi 35 miliarde în împrumuturi cu dobânzi preferenţiale’, a anunţat preşedintele Xi Jinping la Johannesburg, Africa de Sud, la primul summit China – Africa organizat pe continentul african şi la care au fost prezenţi în jur de 20 de şefi de stat.
Cele 60 de miliarde vor fi destinate finanţării a zece programe de cooperare pe trei ani, mai ales în domeniile agriculturii, industriei, sănătăţii, reducerii sărăciei, dar şi securităţii, protecţiei mediului sau dezvoltării durabile.
‘Este, evident, o sumă mare, dar este vorba în principal de împrumuturi. Atât timp cât nu cunoaştem termenul de rambursare a lor, este dificil să vorbim despre cea mai mare investiţie făcută vreodată’, a comentat Deborah Brautigan, de la Institutul China-Africa, din SUA.
Beijingul a promis un miliard de yuani (143 milioane de euro) sub formă de ajutoare alimentare de urgenţă pentru ţările ale căror recolte agricole au fost afectate de fenomenul El Nino, ca şi ‘un ajutor fără contrapartidă de 60 milioane de dolari pentru Uniunea Africană’, pentru finanţarea mai ales a operaţiunilor de menţinere a păcii.
‘China este principalul partener comercial al Africii, iar Africa reprezintă una din principalele pieţe pentru exporturile chineze şi a patra pentru investiţiile Chinei. Împreună reprezentăm aproape o treime din populaţia mondială. (…) Aceasta constituie un potenţial imens’, a subliniat preşedintele sud-african Jacob Zuma.
În interval de un deceniu, schimburile comerciale între China şi Africa au crescut de circa zece ori, ajungând în 2015 la valoarea de 300 miliarde de dolari, conform estimărilor Forumului industrial sino-african.
Prezenţa chineză în Africa numără peste 2.000 de companii şi mai mult de un milion de lucrători. Cu toate acestea, investiţiile au scăzut cu peste 40% în primele şase luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă din 2014, o scădere atribuită încetinirii ritmului de creştere a economiei chineze.