China: Limita minimă pentru dobânzile la împrumuturi va fi anulată
Limita minimă pentru dobânzile la împrumuturi va fi anulată şi instituţiile financiare vor decide propriile lor rate urmărind principii comerciale. Dar dobânzile la împrumuturi pentru casele personale nu vor fi ajustate pentru o creştere viabilă a pieţei imobiliare.
Anularea limitei pentru dobânzile la împrumuturi va ajuta la reducerea costurilor de finanţare pentru companii şi va optimiza resursele financiare, sprijinind creşterea Produsului Intern Brut al Chinei şi restructurarea economiei, se arată în declaraţia PBOC.
Luni, guvernatorul PBOC, Zhou Xiaochuan, anunţa că Banca Centrală a Chinei va continua să implementeze politici monetare prudente şi să majoreze stimulentele financiare pentru firmele mici.
Statul chinez va asigura sprijin financiar pentru companiile mici, ca parte a eforturilor de susţinere a creşterii economice durabile, a declarat Zhou la o conferinţă pe tema îmbunătăţirii sistemului financiar pentru acest tip de întreprinderi.
În China, firmele mici şi micro-întreprinderile reprezintă o sursă importantă de creare a locurilor de muncă, o platformă majoră de creştere a antreprenoriatului şi o forţă importantă în ceea ce priveşte inovaţiile ştiinţifice, a explicat guvernatorul PBOC.
„Dezvoltarea suportului financiar acordat firmelor mici’ va conduce la o creştere economică stabilă şi relativ rapidă”, afirmă oficialul chinez.
Acesta susţine că statul chinez va menţine o furnizare rezonabilă a creditării, pentru a oferi firmelor mici şi micro-întreprinderilor un mediu financiar adecvat, în timp ce împrumuturile pentru acest tip de companii ar trebui să crească la o rată asemănătoare cu media creşterii creditării la băncile chineze.
China va merge mai departe cu reformarea ratei dobânzii şi va stabili un sistem de asigurare a depozitelor, a subliniat Zhou Xiaochuan.
Datele oficiale arată că firmele mici şi micro-întreprinderile au creat aproximativ 80% din locurile de muncă din China, însă au de obicei dificultăţi în asigurarea împrumuturilor bancare, deoarece băncile chineze preferă să împrumute companiile mai mari, în speciale cele deţinute de stat.