Beijingul va accelera o reformare a monedei bazată pe piaţă, a anunţat televiziunea chineză, citând declaraţia lui Li după întâlnirea cu Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
De asemenea, a declarat Li, China îşi va deschide şi mai mult sectorul bancar, cel al asigurărilor şi al valorilor mobiliare, iar autorităţile vor lua măsuri în vederea ridicării depline a restricţiilor privind acţionariatul străin în aceste domenii.
Declaraţia vine după ce, luna trecută, Wang Shouwen, adjunct al ministrului Comerţului, a anunţat că statul chinez va elimina toate restricţiile asupra investiţiilor străine care nu sunt incluse în aşa numita „Listă negativă”.
Conform oficialului chinez, investitorii străini nu vor fi forţaţi „nici explicit şi nici implicit” să transfere tehnologii în China. Astfel de transferuri de tehnologie au fost o sursă majoră de tensiune între China şi SUA, care, în ultimele luni, sunt implicate într-un război comercial ce afectează economia mondială.
Potrivit informaţiilor publicate de Radio China, Guvernul de la Beijing a adoptat oficial, în 30 iulie, „Lista negativă” privind accesul investiţiilor străine la nivel naţional şi în zonele de comerţ liber, dar şi Catalogul sectoarelor în care sunt încurajate investiţiile străine.
„Listă negativă” specifică industriile în care investitorii, interni sau externi, sunt restricţionaţi sau interzişi, precizează Reuters.
„Ne vom mişca mai rapid pentru a deschide industria financiară”, eliminând toate restricţiile referitoare la aria de acoperire a afacerilor pentru băncile străine, societăţi de valori mobiliare şi manageri de fonduri. Noile reglementări vor asigura companiilor auto interne şi externe acces egal la piaţă pentru a produce vehicule electrice, a declarat Wang.
Acesta a adăugat că noile reglementări sunt menite să asigure investiţii străine stabile şi să creeze un mediu investiţional transparent şi predictibil.
Stabilizarea investiţiilor străine face parte dintre politicile autorităţilor chineze de sprijinire a creşterii economiei, afectată de războiul comercial cu SUA.
În 17 octombrie, televiziunea chineză de stat anunţa că, în urma unei reuniuni a Guvernului premierului Li Keqiang, Beijingul va elimina restricţiile asupra băncilor străine, companiilor de brokeraj şi managerilor de fonduri.
Decizia, care vine la aproape 18 ani de când China a devenit membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ar putea avea însă un impact limitat asupra industriei financiare extrem de competitive, dominată de firmele chineze de stat, susţin analiştii.
Beijingul şi-a accelerat eforturile de deschidere a sectorului său financiar, pe fondul războiului comercial cu Washingtonul, care a cerut, printre altele, sporirea accesului la sectorul financiar chinez.
În 2007, HSBC Holdings, Standard Chartered Bank, Bank of East Asia şi Citigroup au devenit primele bănci străine cărora li s-a permis să-şi înfiinţeze subsidiare încorporate local în China.
Analiştii consideră că statul chinez încă mai are multe de făcut pentru deschiderea sectorului său financiar. Giganţii americani Mastercard şi Visa încă aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru a efectua decontări în yuani în China.