Oficialul chinez a indicat că ţara sa a menţinut întotdeauna o poziţie clară, ce include promovarea comună a unei integrări globale.
Multilateralismul şi globalizarea economică sunt bazele dezvoltării organizaţiilor financiare, a declarat premierul Li Qiang, care a mulţumit instituţiilor participante pentru sprijinul şi atenţia acordată economiei chineze de când a început să fie organizat acest forum, în 2016, deşi la acel moment au participat şase organizaţii financiare internaţionale.
Cu toate acestea, premierul chinez a deplâns numărul tot mai mare de incertitudini în economia mondială şi provocările şi obstacolele cu care se confruntă multilateralismul şi globalizarea. De asemenea, Li Qiang a subliniat că unele ţări impun tarife şi ridică bariere comerciale cu cel mai mic pretext, iar comerţul internaţional se confruntă cu din ce în ce mai multe restricţii.
La întâlnire participă preşedinta Băncii de Dezvoltare a BRICS, Dilma Rousseff, preşedintele BM, Ajay Banga, directoarea generală a FMI, Kristalina Georgieva, şi directoarea generală a OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.
Reuniunea de la Beijing are loc într-un context de tensiuni comerciale în creştere între China şi ţările occidentale.
În ultimele luni, Uniunea Europeană a aprobat taxe de până la 35,3% la vehiculele electrice importate din China, măsură la care Beijingul a răspuns cu anchete antidumping asupra unor produse lactate şi din carne de porc europene.
Pe de altă parte, administraţia Biden a anunţat, în ultimele săptămâni înainte de transferul puterii, măsuri menite să restricţioneze dezvoltarea cipurilor în China, la care Beijingul a răspuns interzicând exportul către SUA a unor metale cheie, precum galiu, germaniu, antimoniu sau grafit. În plus, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din SUA, Donald Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a promis că va impune tarife la importurile din China.
La reuniunea din capitala Chinei mai participă, de asemenea, reprezentanţi din partea Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS), Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB) şi Băncii Asiatice de Investiţii în Infrastructură (AIIB).