Până la finalul anului, sprijinul pentru proiectele din sectorul construcţiilor rezidenţiale aflate pe aşa numita listă albă va fi extins până la 4.000 de miliarde de yuani (563 de miliarde de dolari), a anunţat ministrul pentru Locuinţe, Ni Hong, scrie Agerpres.
Lista, introdusă de Guvern în ianuarie, conţine proiectele şi dezvoltatorii eligibili pentru finanţare. Datele oficiale arată că, până la mijlocul lunii octombrie, au fost aprobate împrumuturi de 2.230 de miliarde de yuani. Prin urmare, China aproape va dubla volumul creditării până la finalul anului.
Oficialii vor să se asigure că proiectele neterminate sunt finalizate şi problemele din sectorul imobiliar sunt rezolvate. „Putem cu certitudine câştiga lupta pentru asigurarea livrării de locuinţe. Piaţa imobiliară internă se redresează, după trei ani de ajustări”, a declarat Ni.
Presiunile sunt acum pe bănci şi pe autorităţile locale pentru distribuirea creditelor.
Incertitudinile din sectorul imobiliar chinez durează de câţiva ani, după ce unii dezvoltatorii majori nu au reuşit să-şi plătească creditorii şi nu au mai putut finaliza apartamentele care fuseseră deja achiziţionate. Valoarea proprietăţilor imobiliare în care mulţi chinezi şi-au investit economiile s-a prăbuşit.
Criza a contribuit la scăderea încrederii consumatorilor din China, oamenii fiind reticenţi în a face achiziţii. Ca efect, redresarea în urma pandemiei a celei de-a doua economii mondiale este lentă.
Datele economice din ultimele luni au fost sub estimări, sporind temerile că ţinta de creştere a Guvernului din acest an, de aproximativ 5%, ar putea să nu fie realizată, iar încetinirea economiei ar putea persista. Cu toate acestea oficialii de la Beijing şi-au exprimat „deplina încredere” că va fi îndeplinit obiectivul de creştere a economiei în acest an.
FMI apreciază nivelul datoriei Guvernului de la Beijing la 24% din PIB. Dar datoria publică generală, inclusiv cea a guvernelor locale, este estimată la aproximativ 16.000 miliarde de yuani, sau 116% din PIB.