Numărul locuitorilor în cele şase districte urbane s-a redus cu 3% din 2016 până în 2017, arată cifrele oficiale.
Autorităţile capitalei iau măsuri pentru a reduce creşterea populaţiei, ca parte a eforturilor de a descongestiona traficul şi a reduce penuriile şi creşterea preţurilor la locuinţe.
Populaţia Beijingului a crescut cu două treimi din 1998, în timp ce consumul de energie s-a majorat de peste două ori, iar numărul de autovehicule s-a triplat.
În 2016, autorităţile au promis să stabilizeze numărul populaţiei la 23 milioane de locuitori până la sfârşitul deceniului.
Capitala lucrează la integrarea economiei sale cu provincia vecină Hebei şi cu oraşul Tianjin, cu intenţia ca unele universităţi, departamente guvernamentale şi companii să-şi mute sediile, şi investeşte masiv în reţelele de transport pentru a facilita naveta la mare distanţă.
În timp ce oraşe mari ca Beijing şi Shanghai încearcă să ţină sub control creşterea populaţiei, China în ansamblul său începe să ia măsuri pentru a creşte rata natalităţii, care a scăzut în 2017 şi se aşteaptă să se reducă şi în acest an.
Se prognozează că populaţia vârstnică a Chinei va ajunge la 400 milioane de persoane până la finele lui 2035, de la circa 240 milioane în acest an, ceea ce va pune serviciile de sănătate şi fondurile de pensii sub o uriaşă presiune, conform datelor publicate în 2017 de Asociaţia chineză pentru securitate socială.