China promite reforme decisive, dar statul va păstra un rol puternic în economie

Partidul Comunist chinez şi-a reafirmat marţi angajamentul pentru un rol puternic al statului în economie, dar s-a angajat să aplice reforme decisive în domenii cheie, până în 2020, la capătul unei reuniuni de patru zile menite să stabilească direcţiile strategice ale următorului deceniu.
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 19:33
China promite reforme decisive, dar statul va păstra un rol puternic în economie

Reformele ar urma să includă liberalizarea cursului de schimb şi a dobânzilor, relaxarea restricţiilor în domeniul rezidenţei şi măsuri de modernizare a agriculturii, relatează Financial Times.

Comunicatul emis la sfârşitul reuniunii pare să excludă orice reducere a puterii sectorului de stat, considerat de analişti atât un instrument politic valoros, cât şi o frână pentru creşterea economică.

Autorităţile chineze urmează să prezinte detalii referitoare la strategia economică în săptămânile următoare.

Agenţia de presă Xinhua a relatat că piaţa liberă va juca un rol decisiv în alocarea resurselor, dar proprietatea de stat va fi încă dominantă.

„Obiectivul general este dezvoltarea sistemului socialist cu caracteristici chineze şi continuarea modernizării sistemului de guvernare”, se arată în comunicat.

Una dintre măsurile concrete este angajamentul pentru un buget de stat transparent şi responsabilizarea puterii administrative faţă de cheltuieli. Schimbarea, dacă va avea loc, ar putea contribui la reducerea disfuncţionalităţilor de pe piaţa terenurilor şi cea a locuinţelor, provocate de încercarea autorităţilor locale de a strânge mai mulţi bani pentru a respecta angajamentele de investiţii.

Plenara a decis înfiinţarea unui grup intern pentru promovarea reformelor şi un comitet pentru securitatea statului, potrivit Xinhua.

Comunicatul este plin de retorica specifică Partidului Comunist, dar măsurile detaliate ar putea aduce şi acţiuni concrete.

Participanţii la reuniune au subliniat că este necesară menţinerea autorităţii Constituţiei, asigurarea independenţei justiţiei, reducerea birocraţiei şi îmbunătăţirea protecţiei drepturilor omului.

Reformiştii au încercat să dea prioritate Constituţiei în faţa deciziilor arbitrare de partid, efort care a fost denunţat de presa de stat, în ultimele luni.

Înainte de plenară, sute de petiţionari s-au adunat la Beijing, dar au fost obligaţi să se întoarcă în oraşele de reşedinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...