În luna iulie a anului trecut, Beijingul a demarat o anchetă pentru a stabili dacă subvenţiile acordate de UE pentru producătorii de vin le permit acestora să vândă vinul pe piaţa din China la un preţ extrem de scăzut. Ancheta autorităţilor chineze a fost considerată de analişti ca o reacţie la o decizie anterioară a Comisiei Europene de a impune taxe pe panourile solare chineze. Între timp, disputa pe tema panourilor solare a fost soluţionată.
‘După şase runde de negocieri în cursul ultimelor patru luni, organizaţiile profesionale viticole din China şi Uniunea Europeană au semnat un memorandum de înţelegere pentru a soluţiona disputa prin cooperare’, a spus Gao Hucheng. ‘Odată cu soluţionarea disputei pe tema panourilor solare dintre China şi UE prin negocieri şi consultări, suntem pe calea cea bună pentru a rezolva celelalte dispute comerciale’, a adăugat Hucheng.
Potrivit acordului convenit de cele două părţi, viticultorii europeni vor oferi suport tehnic şi finanţare omologilor chinezi pentru introducerea unor varietăţi de struguri în China şi, de asemenea, vor asigura cursuri de pregătire profesională pentru viticultorii chinezi.
Potrivit cifrelor furnizate de Comisia Europeană, în anul 2012 China a atras 11,4% din exporturile de vin ale UE, în valoare de 763 milioane de euro. Franţa a fost prima ţară de provenienţă, în condiţiile în care a fost responsabilă pentru 71% din exporturile europene, sau 546 milioane de euro, urmată de Spania (89 milioane de euro) şi Italia (77 milioane de euro). În acel an, vinurile europene au reprezentat 65% din importurile totale de vin ale Chinei, deţinând o cotă de 16% din piaţa chineză a vinului.