China răspunde anchetei antidumping a UE lansând o investigaţie împotriva vinurilor europene

Economica.net
05 06. 2013
wine_bottle_sizes_4_54438600

Eventualele taxe impuse de Beijing ar afecta cel mai puternic Franţa, principalul exportator european de vin către China. Franţa a susţinut decizia CE de a impune taxele de import, faţă de Germania, care a încercat să convingă Comisia şi alte state europene să negocieze o altă soluţie.

Ministerul Comerţului de la Beijing a afirmat că Europa „a impus cu încăpăţânare taxe injuste”, iar guvernul chinez a început o anchetă împotriva vinurilor importate din UE, care vizează proceduri de dumping şi subvenţii incorecte. Ancheta a fost declanşată la cererea producătorilor chinezi de vin, potrivit CNBC.

Producătorii europeni de vin au beneficiat în ultimii ani de pe urma creşterii cererii consumatorilor chinezi. China a importat anul trecut 430 de milioane de litri de vin, din care mai mult de două treimi din UE. Importurile s-au situat la 170 milioane de litri numai din Franţa.

Comisia Europeană a criticat decizia Beijingului şi a negat că exportatorii europeni ar vinde ieftin în China vin subvenţionat, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

„Considerăm că nu există o situaţie de dumping de vin european pe piaţa chineză. Din exporturile de 763 milioane de euro ale UE către China, 546 milioane de euro sunt din Franţa. Spre deosebire de Germania, Franţa a susţinut sancţiuni dure împotriva importurilor de panouri solare din China”, a postat pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei.

Executivul comunitar a decis aplicarea, începând cu 6 iunie, a unei taxe de 11,8% importurilor de panouri solare din China. Tariful va rămâne în vigoare timp de două luni, timp în care se va înerca negocierea unei înţelegeri, după care vor urca la un nivel mediu de 47%, cu un maxim de până la 68%. Tarifele vor rămâne în vigoare până la sfârşitul anului, după care prelungirea acestora necesită un acord al statelor UE.

Înainte de anunţarea taxei de către Comisie, China a avertizat UE că disputa comercială afectează „interesele majore ale Chinei” şi ar putea afecta relaţiile cu Europa.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în mai că ancheta nu ar rebui să conducă la taxe permanente de import împotriva Chinei. Statele UE au timp până la 6 decembrie pentru a decide dacă taxele vor rămâne active o perioadă de cinci ani.