Autorităţile de la Beijing au anunţat zilele trecută că în primul trimestru al acestui an Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 7,4% în ritm anual, în scădere faţă de avansul de 7,7% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.
Potrivit unui comunicat de presă al Băncii centrale a Chinei, începând de vineri nivelul rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale rurale va fi redus cu două puncte procentuale în timp ce în cazul cooperativelor rurale de credit nivelul rezervelor va fi redus cu 0,5 puncte procentuale. După această reducere, nivelul rezervelor minime obligatorii va fi de 16% pentru băncile comerciale rurale şi de 14% pentru cooperativele rurale de credit.
Măsura este destinată ‘să-i orienteze pe investitori spre creşterea investiţiilor în sectorul agricol precum şi pentru a îmbunătăţi capacitatea şi nivelul serviciilor financiare rurale’, precizează Banca centrală a Chinei.
Ultima dată când China a ajustat nivelul rezervelor minime obligatorii a fost în 2012, când au fost reduse la 20% pentru marile instituţii financiare şi la 16,5% pentru instituţiile mici.
Deşi oficialii chinezi au respins în mod public posibilitatea adoptării unui pachet masiv de stimulente pentru a relansa creşterea economică, în condiţiile în care cea de a doua economia a lumii încearcă să treacă de la un model de creştere economică bazat pe investiţii la unul bazat pe consum intern, guvernul de la Beijing a adoptat unele reduceri de taxe pentru firmele mici precum şi măsuri vizând sprijinirea construcţiei de căi ferate