China ridică sechestrul unei nave japoneze, în mijlocul unei crize diplomatice

Justiţia chineză a anunţat joi că a ridicat sechestrul unei nave japoneze, blocată în cadrul unui diferend dinainte de Al Doilea Război Mondial şi în mijlocul unei crize diplomatice, după ce proprietarul acesteia a achitat peste 20 de milioane de euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 24 apr. 2014, 05:26

Tribunalul maritim din Shanghai, care a ordonat în cursul weekendului blocarea navei Baosteel Emotion, ancorată în portul situat în provincia Zhejiang (estul Chinei), a făcut cunoscut într-un comunicat că a decis să îi redea libertatea de mişcare.

Proprietarul acesteia, compania maritimă japoneză Mitsui OSK, ‘şi-a îndeplinit obligaţiile’ şi a plătit daunele-interese cerute, precum şi cheltuieli de judecată în valoare de 281.000 de euro, a adăugat tribunalul.

Comunicatul nu a precizat cui i-au revenit daunele-interese în cauză.

Potrivit mass-media chineze, Tribunalul maritim a pus în execuţie o hotărâre judecătorească a unei instanţe din Shanghai care, în 2007, a condamnat compania japoneză la plata a 2,9 miliarde de yuani (21 de milioane de euro) daune-interese în cadrul unui litigiu legat de închirierea a două vase înainte de-Al Doilea Război Mondial.

Compania predecesoare Mitsui OSK, Daido Shipping, a închiriat în 1936 aceste nave de la firma chineză Zhongwei Shipping. Ulterior, ele au fost rechiziţionate de marina japoneză în cadrul efortului de război, după care au fost scufundate în 1944. Societatea chineză nu a primit nicio despăgubire.

După mulţi ani, urmaşii proprietarului Zhongwei Shipping au dat în judecată compania Mitsui OSK care a fost condamnată de instanţă.

După cum a afirmat însă guvernul de la Tokyo, nu ar fi trebuit deschisă nicio acţiune în justiţie, din moment ce China a semnat că ‘renunţă să ceară Japoniei despăgubiri de război’, cu prilejul declaraţiei comune bilaterale care a parafat normalizarea relaţiilor diplomatice în 1972.

Japonia a avertizat luni că bazele relaţiei sale ‘normalizate’ cu China din 1972 sunt ameninţate de sechestrarea navei Baosteel Emotion.

Te-ar mai putea interesa și
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt probleme
Deși România mai are la dispoziție doar 63% din volumul de gaze depozitat, Burduja, ministrul Energiei, spune că nu sunt ...
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că nu există riscul ca rezervele de gaze ale României pentru iarnă să fie insuficiente. Fără să-l numească, Burduja îl acuză pe Călin......
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Calea ferată, neimportantă pentru autorități. Doar 633 km din 10.611 modernizați în 35 de ani
Situația căilor ferate din România nu bună, dacă este să privim câți kilometri au fost modernizați după Revoluție, ...
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Transnistria: Situația devine critică. Lipsa gazului rusesc creează mari probleme pentru regiunea separatistă
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi ...
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Nesiguranță, dar optimism în Europa, în legătură cu tarifele ce vor fi impuse de Trump
Piețele europene s-au închis luni în creștere, deoarece optimismul investitorilor a fost alimentat de un raport care ...