A doua mare economie a lumii a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2014 un avans anual de 7,3%, de la 7,5% în trimestrul doi, dar uşor peste estimările analiştilor, de 7,2%, scrie Agerpres.
Încetinirea creşterii economice a sporit aşteptările că Beijingul va anunţa noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire şi mai accentuată, iar unii analişti estimează că Banca Centrală a Chinei va reduce rata dobânzii pentru a accelera avansul PIB-ului.
‘Creşterea economiei este uşor mai ridicată decât ne aşteptam, presupunem că în urma evoluţiei mai bune a sectorului serviciilor. Dar cea mai slabă parte a economiei chineze încă este sectorul imobiliar. Dacă nu se va îmbunătăţi situaţia acestui sector, economia ar putea încetini în continuare’, a declarat analistul Wang Tao, de la UBS în Hong Kong.
În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat în trimestrul trei din 2014 o expansiune de 1,9%, faţă de 2% în precedentele trei luni şi faţă de 1,8% cât prognozau analiştii.
Alte date oficiale publicate marţi de autorităţile de la Beijing arată că investiţiile în sectorul imobiliar au urcat cu 12,5% în primele nouă luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2013, în scădere faţă de un avans anual de 13,2% în perioada ianuarie-august 2014. Veniturile din vânzarea proprietăţilor au scăzut cu 8,9%.
Chiar dacă un ritm de creştere de peste 7% ar fi invidiat de majoritatea statelor, China are nevoie de un avans de cel puţin 7,2% pentru a crea aproximativ zece milioane de locuri de muncă anual pentru imensa sa populaţie.
Banca Centrală a Chinei intenţionează să injecteze 200 miliarde de yuani (32,6 miliarde de dolari) în sistemul bancar pentru a stimula avansul economiei. Anterior, instituţia a pompat 500 miliarde de yuani în primele cinci bănci ale ţării, deţinute de stat.
Mulţi economişti avertizează că încetinirea rapidă de pe piaţa imobiliară este cel mai semnificativ risc cu care se confruntă economia chineză. Preţurile locuinţelor, vânzările şi construirea de noi imobile este în scădere, ceea ce afectează şi sectoarele adiacente – de la vânzările de electrocasnice la cele de ciment şi oţel. Changyong Rhee, director al departamentului Asia-Pacific în cadrul Fondului Monetar Internaţional, a afirmat luna trecută că instituţia nu se aşteaptă la probleme pe piaţa imobiliară, ci mai degrabă la o ‘ajustare graduală’ decât la o aterizare forţată.
O încetinire a economiei chineze nu ar trebui să fie văzută ca fiind riscantă deoarece ar da altor state din Asia o şansă mai bună de a concura cu Beijingul şi a atrage investiţii străine directe, a afirmat oficialul FMI.
Acesta a adăugat că avansul în Asia va rămâne probabil robust, astfel încât statele din regiune să facă faţă impactului retragerii măsurilor de stimulare a Rezervei Federale a SUA.
Guvernul de la Beijing, care se aşteaptă la un avans al economiei de 7,5% în acest an, s-a angajat să accelereze reformele economice prin acordarea unui spaţiu mai larg capitalului privat, liberalizarea sistemului financiar, consolidarea cererii interne şi printr-o atenţie deosebită în privinţa investitorilor străini.