China s-a lansat în cursa pentru energia nucleară curată, pe bază de toriu

Economica.net
08 01. 2013
toriu_98899100

Jiang Mianheng a adunat 140 de doctori în ştiinţă ca să lucreze la proiect, la Institutul de Fizică Nucleară şi Aplicată din Shanghai. El va avea 750 specialişti, până în 2015, scrie The Telegraph.

Scopul este „eliberarea“ de modelul reactoarelor nucleare pe bază de uraniu, proiectate iniţial pentru submarinele SUA. Noua generaţie de reactor pe bază de toriu nu ar produce dezastrul nuclear de la Fukushima.

„China este ţara care trebuie urmărită“, a declarat baroneasa Bryony Worthington, şefa grupului parlamentar britanic pentru energia din toriu, care a vizitat recent Shanghai.

Toriul (Th) este considerat a fi combustibilul nuclear al viitorului. Este mai puțin radioactiv decât uraniul, poate fi exploatat în cariere de suprafață, cu impact mai redus minim asupra mediului. În urma arderii toriului în reactorul nuclear, nu mai rezultă plutoniu 239, elementul radioactiv obţinut din uraniu, întrebuințat la fabricarea bombei atomice.

Chinezii sunt liderii competiţiei, dar nu sunt singuri. Thor Energy din Norvegia şi japonezii de la Toshiba-Westinghouse au început luna trecută un proiect de patru ani, pentru a vedea dacă s-ar putea folosi toriu în reactorul convențional Halden de lângă Oslo.

Japonezii sunt dornici de a merge mai departe, ştiind că trebuie să vină cu ceva radical nou pentru a recâştiga încrederea publicului şi a salva industria lor nucleară, comentează The Telegraph, care analizează problema din mai multe puncte de vedere.