Lu Ting, economist al Bank of America, prognozează că salariile vor creşte anul acesta cu 11%, după un avans estimat la 10,7% în 2013, în timp ce analiştii JPMorgan şi Mizuho Securities se aşteaptă la un avans între 10 şi 15%.
Comuniştii aflaţi la putere în China fac presiuni pentru majorarea salariilor, în scopul menţinerii sprijinului populaţiei şi accelerării transformării industriei prelucrătoare poluante într-o economie bazată pe sectorul serviciilor.
Anul acesta, angajaţii din provincia Guangdong vor obţine o creştere a salariului minim de 13%, în timp ce muncitorii din Yangzhou vor primi salariile majorate cu 15,6%.
‘Tendinţa companiilor ce depind de forţa de muncă ieftină de a-şi muta producţia din China în alte state din sud-estul Asiei se va accelera. Aprecierea yuanului şi controalele mai dure la companiile care poluează vor contribui la mutarea producţiei în state ca Bangladesh, Vietnam şi Cambodgia’, susţine Shen Jianguang, economist şef al Mizuho, în Hong Kong.
Majorarea salariilor ar putea determina companii, precum producătorul de echipament sportiv Nike, să caute costuri mai scăzute ale forţei de muncă în afara Chinei, de exemplu în Vietnam.
Samsung Electronics, cel mai mare producător de telefoane mobile inteligente, a anunţat luna trecută că va transfera producţia din China în Vietnam, pentru a profita de salariile mai scăzute şi pentru a-şi proteja marjele de profit, din cauza încetinirii creşterii vânzărilor la telefoanele premium, de ultimă generaţie.
Conform unui studiu din 2012 al Organizaţiei de Comerţ Exterior din Japonia, salariul lunar al unui angajat dintr-o fabrică din Beijing era de 466 de dolari, comparativ cu 145 de dolari în capitala Vietnamului, Hanoi.
Până în 2015, când noua fabrică Samsung de două miliarde de dolari va fi pe deplin operaţională, Vietnamul va produce peste 40% din telefoanele care generează cea mai mare parte a profitului operaţional al companiei.
Şi Nokia a decis în 2011 să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, transferând producţia în Vietnam.
Conform angajamentelor autorităţilor de la Beijing, până în 2015, salariul minim va trebui să crească pentru a ajunge la cel puţin 40% din salariul mediu la nivel urban, pentru a atenua inegalităţile privind distribuirea veniturilor.
La 1 mai 2013, cel mai ridicat nivel al salariului minim lunar se înregistra în Shanghai, de 1.620 yuani, iar cel mai scăzut era în provincia Anhui, de 1.010 yuani.