China se adâncește în deflație. În noiembrie ritmul de scădere pentru prețurile de consum a fost cel mai accelerat din ultimii trei ani

Prețurile de consum din China au scăzut în luna noimebrie 2023 în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, în timp ce deflația la poarta fabricii s-a adâncit, scoțând în evidență presiunile deflaționiste în creștere, în condițiile în care cererea internă slabă ridică îndoieli cu privire la redresarea economică, scrie Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 09 dec. 2023, 12:50
China se adâncește în deflație. În noiembrie ritmul de scădere pentru prețurile de consum a fost cel mai accelerat din ultimii trei ani

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,5% atât față de un an anterior, cât și față de octombrie, au arătat sâmbătă datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Scăderea a fost mai mare decât previziunile mediane dintr-un sondaj Reuters de scăderi de 0,1% atât de la an la an, cât și de la lună la lună. Scăderea IPC de la an la an a fost cea mai accentuată începând din noiembrie 2020.

Aceste cifre se adaugă la recentele date mixte privind comerțul și sondajele privind producția care au menținut solicitările de implicarea mai multă a politicului pentru susținerea creșterii economice.

Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru Reuters că datele vor fi alarmante pentru factorii de decizie și a citat trei factori principali din spatele lor: scăderea prețurilor globale la energie, diminuarea boom-ului călătoriilor de iarnă și excesul cronic de aprovizionare.

„Presiunea descendentă va continua să crească în 2024, pe măsură ce dezvoltatorii și guvernele locale continuă să reducă efectul de îndatorare și se așteaptă să încetinească creșterea globală”, a spus Xu.

Inflația de bază anuală, excluzând prețurile alimentelor și combustibililor, a fost de 0,6%, la fel ca în luna octombrie.

Valoarea slabă a IPC-ului de bază a fost un avertisment cu privire la o cerere constantă lentă, care ar trebui să fie o prioritate de politică pentru China, dacă dorește să ofere o creștere mai durabilă și mai echilibrată, a declarat Bruce Pang, economist-șef la compania Jones Lang Lasalle

Deși prețurile de consum din a doua cea mai mare economie a lumii s-au aflat pe marginea deflației în ultimele luni, guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Pan Gongsheng, a declarat săptămâna trecută că inflația este de așteptat să „crească în sus”.

Indicele prețurilor de producător (IPP) a scăzut cu 3,0% față de o scădere de 2,6% în octombrie, marcând a 14-a lună consecutivă de scădere și cea mai rapidă din august. Economiștii au prezis o scădere de 2,8% în noiembrie.

Economia Chinei s-a confruntat cu mai multe încercări în acest an, inclusiv creșterea datoriilor guvernamentale locale, o piață imobiliară în dificultate și o scădere a cererii în țară și în străinătate. Consumatorii chinezi în special și-au închis portofelel, fiind atenți la incertitudinile legate de redresarea economică șovăielnică.

Moody’s a emis marți un avertisment de retrogradare a ratingului de credit al Chinei, spunând că costurile pentru salvarea guvernelor locale și a firmelor de stat și pentru a controla criza proprietății vor afecta economia.

Ministerul de Finanțe al Chinei a calificat decizia ca fiind dezamăgitoare, spunând că economia se va redresa și că riscurile vor fi controlabile.

Autoritățile vor stimula cererea internă și vor spori redresarea economică în 2024, a declarat vineri Biroul Politic al Partidului Comunist, citat de presa de stat.

Piețele așteaptă mai multe stimulente guvernamentale la „Conferința de lucru economică centrală” anuală de stabilire a agendei de la sfârșitul acestei luni.

Te-ar mai putea interesa și
Electromontaj anunță debutul lucrărilor de modernizare a hidrocentralei Vidraru
Electromontaj anunță debutul lucrărilor de modernizare a hidrocentralei Vidraru
Lucrărie de modernizare a hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din țară, au început, anunță Electromontaj, compania românească lider al consorțiului de firme care va face......
Călin Georgescu: În viitor, capacitatea de a achiziţiona hrana va depinde de identitatea digitală şi de punctajul creditului social
Călin Georgescu: În viitor, capacitatea de a achiziţiona hrana va depinde de identitatea digitală şi de punctajul creditului ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Noile taxe vamale promise de Trump produc schimbări strategice pentru companiile asiatice
Noile taxe vamale promise de Trump produc schimbări strategice pentru companiile asiatice
Președintele ales Donald Trump a promis noi taxe vamale asupra celor trei mari parteneri comerciali ai Statelor Unite - ...
Ucraina: Kiev, atacat în valuri de drone ruseşti
Ucraina: Kiev, atacat în valuri de drone ruseşti
Capitala Ucrainei Kiev este supusă unui atac susţinut cu drone ruseşti, a declarat marţi dimineaţa primarul Vitali Kliciko, ...