China „se opune ferm” discuţiilor comerciale SUA-Taiwan. Beijingul vrea „reunificare şi nu exclude recurgerea la forţa armată

02 06. 2022
taiwan-header-01

De la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, Taiwanul este condus de un regim rival celui comunist de la Beijing, care guvernează China continentală, aminteşte France Presse citat de Agerpres.

Beijingul are în vedere „reunificarea” teritoriului insular de 24 de milioane de locuitori cu „patria mamă” şi China nu exclude recurgerea la forţa armată.

Statele Unite şi Taiwanul au lansat miercuri discuţii oficiale asupra unui acord comercial. Acest anunţ a nemulţumit foarte mult autorităţile chineze.

„China se opune ferm” acestor discuţii comerciale, a declarat reporterilor Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului.

„China se opune oricărei forme de schimb oficial între orice ţară şi regiunea chineză Taiwan, inclusiv orice negociere şi semnarea unui acord economic şi comercial cu conotaţie suverană şi caracter oficial”, a adăugat el.

Statele Unite, la fel ca marea majoritate a ţărilor din lume, nu recunosc oficial Taiwanul. Dar Washingtonul este cel mai important partener şi furnizor de arme al Taipeiului.

Aceste discuţii comerciale sunt lansate la scurt timp după anunţul unui nou parteneriat economic în Asia-Pacific, dezvăluit la 23 mai de preşedintele Joe Biden în timpul unui turneu în Asia.

Statele Unite şi Taiwanul sunt legate din 1994 printr-un „cadru” pentru comerţ şi investiţii.

Taipeiul a aderat de asemenea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2002, ceea ce a contribuit la creşterea comerţului bilateral.

Următorul pas în relaţia economică ar fi aşadar un acord comercial oficial care, deocamdată, este mult aşteptat într-un context politic complex.