China se sufocă într-un nor de poluare: Spitale supraîncărcate, zboruri anulate şi autostrăzi închise
Cel puţin 23 de oraşe din nordul ţării au emis ‘alerte roşii’ de poluare, declanşând o serie de măsuri obligatorii, printre care închiderea şcolilor sau circulaţia alternativă, a indicat agenţia de presă Xinhua.
Luni dimineaţa, în cea de patra zi a alertei, care va dura până miercuri, nivelul micro-particulelor fine (sub 2,5 microni) pe metru cub de aer se situează în jurul valorii de 200 (mai puţin decât era prevăzut), conform măsurilor furnizate de Ambasada Statelor Unite la Beijing.
Această cifră rămâne însă de opt ori mai mare decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au indicat pentru AFP serviciile meteorologice din capitală, care se aşteaptă ca norul de poluare să ajungă la toxicitatea maximă luni seara.
Acest nor de poluare pare extrem de dens în oraşul-port Tianjin, aflat la 100 de kilometri est de Beijing, unde 180 zboruri au fost anulate de la începutul alertei, potrivit televiziunii de stat. De asemenea, spitalele din oraş se confruntă cu un aflux în creştere de pacienţi cu boli respiratorii (tuse, traheită, astm) şi aproape toate autostrăzile din regiune au fost închise din cauza ceţii.
Capitala a emis prima alertă roşie în decembrie 2015, pentru primă dată de la adoptarea, în 2013, a unui pachet de legi anti-poluare. Această alertă – aminteşte AFP – este declanşată atunci când se aşteaptă niveluri ridicate de poluare timp de peste 72 de ore.
În China, poluarea atmosferică este cauzată în principal de arderea cărbunelui utilizat pentru încălzire sau producerea de energie electrică.