Potrivit publicaţiei menţionate, care citează noile acte normative în domeniul energiei, producţia de energie nucleară realizată la reactoarele în construcţie şi cele care funcţionează deja ar urma să ajungă la 88 de Gigawaţi în 2020.
Guvernul chinez elaborează în prezent un nou plan cincinal în industria energetică, care va acoperi perioada 2016-2020. Extinderea energiei nucleare este un element important al eforturilor guvernului de la Beijing vizând reducerea dependenţei de cărbune şi diminuarea emisiilor de CO2.
În China funcţionează în prezent 30 de reactoare nucleare şi alte 21 sunt în construcţie. Potrivit planului cincinal, China va aloca 500 de miliarde de yuani (78 de miliarde de dolari) pentru construcţia de noi centrale nucleare, în ideea ca în 2030 energia nucleară să fie responsabilă pentru 10% din producţia de electricitate.
În prezent aproximativ 70% din energia Chinei este asigurată de cărbune. Consumul de cărbune al Chinei, cea mai populată ţară din lume, este similar cu cel al restului lumii laolaltă, ceea ce face din China ţara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.
În luna martie a acestui an, China a reluat lucrările la primul reactor nuclear construit după dezastrul de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima din 2011. După acest accident China a suspendat atât aprobările cât şi lucrările de construcţie la noi centrale nucleare pentru a derula teste de siguranţă.