China şi Rusia critică SUA la un forum anual de securitate de la Beijing
La evenimentul din 12-14 septembrie, în faţa reprezentanţilor a 90 de ţări şi ai unor organizaţii internaţionale, ministrul chinez al apărării Dong Jun a ţinut un discurs despre mai multe subiecte; printre altele, el a afirmat că ţara sa îşi va întări legăturile cu vecinii, în special cu statele în curs de dezvoltare, scrie Agerpres.
„Ţările mari trebuie să preia conducerea în asigurarea securităţii globale, să renunţe la gândirea de sumă nulă şi să se abţină de la intimidarea celor mici şi slabi”, a spus el, fără a numi Statele Unite, însă – apreciază Reuters – ca o aluzie critică la acestea. El a adăugat că într-o lume „multipolară” „nimeni nu îşi poate permite să fie outsider sau spectator”. „Ţările, indiferent dacă sunt mici sau mari, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, trebuie să aibă drepturi egale de participare la chestiunile internaţionale şi să îşi facă auzite nevoile şi să îşi susţină drepturile şi interesele legitime”, a arătat oficialul, cerând „să renunţăm la aroganţă şi prejudecăţi, să nu ne amestecăm niciodată în problemele interne ale altor ţări, să nu încălcăm niciodată drepturile şi interesele altor ţări”.
Comentariile ministrului au fost făcute în contextul facilitării comunicaţiilor între militarii chinezi şi americani, în ciuda tensiunilor din Marea Chinei de Sud şi legate de Taiwan, precum şi a îngrijorării Washingtonului faţă de relaţiile apropiate dintre Beijing şi Moscova, la doi ani şi jumătate de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Viceministrul rus al apărării Aleksandr Fomin a fost mai explicit: el a acuzat Statele Unite că încearcă să restricţioneze China şi Rusia, în timp ce americanii se pregătesc de război în Asia, creând noi blocuri de securitate.
„Rusia şi China susţin crearea unei ordini mondiale juste, multipolare, bazate pe egalitate şi respectul reciproc”, a arătat el. „Pentru a crea condiţii care să oblige Rusia să negocieze pe baza formulelor Kievului, ţările din NATO intenţionează să trimită militari în Ucraina”, a afirmat reprezentantul Moscovei, avertizând că „acesta este un joc periculos, care poate duce la un conflict direct între puterile nucleare”.
Reuters reaminteşte că NATO a insistat de mai multe ori că nu intenţionează să trimită forţe armate în Ucraina.
Agenţia remarcă un contrast între retorica lui Fomin şi viziunea lui Dong, în care China este un mediator responsabil al crizelor internaţionale. Beijingul încearcă să se autopromoveze ca un actor responsabil în conflictele globale, deşi este angajat în dispute teritoriale care mocnesc de multă vreme în estul Asiei.
Tema forumului de anul acesta este „Promovarea păcii pentru un viitor comun”, iar unii diplomaţi şi analişti urmăresc cu atenţie orice indiciu privind noi progrese în relaţiile militare dintre SUA şi China.
Washingtonul este reprezentat de Michael Chase, adjunct al viceministrului apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia. Acesta va conduce delegaţia americană la discuţii cu omologii militari chinezi, după încheierea forumului, pe baza dialogului pentru coordonare reluat în ianuarie în Hawaii, prima oară din septembrie 2021, a comunicat Pentagonul.
Deşi unele state din regiune şi-au trimis la Beijing miniştrii apărării, ţările occidentale participă de obicei la forumul Xiangshan la nivel mai redus, preferând pentru discuţii despre probleme importante de securitate dialogul tradiţional Shangri-La din Singapore.
Înaintea forumului, consilierul pentru securitatea naţională a SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit luna trecută la Beijing cu vicepreşedintele comisiei militare centrale din China, Zhang Youxia, iar comandanţi americani şi chinezi la nivel de teatru de operaţiuni au participat săptămâna aceasta, pentru prima dată, la o teleconferinţă.
Reuters menţionează că Dong răspunde de diplomaţia militară chineză, dar nu face parte din comisia militară centrală, principalul organ de comandă al Chinei. Amiral în marina militară, el a fost numit în funcţie în decembrie, după o epurare a eşaloanelor militare superioare pentru eliminarea corupţiei.
Chad Sbragia, fost oficial de rang înalt pentru China în Departamentul Apărării de la Washington, a declarat cu ocazia forumului că participarea SUA la eveniment indică angajamentul părţii americane faţă de relaţia cu Beijingul. „Arată, după părerea mea, simbolic pentru China, pentru Statele Unite şi cu siguranţă pentru aliaţii şi partenerii din întreaga lume că Statele Unite s-au angajat să asculte, să participe, să se implice şi să nu se teamă de discuţii”, a spus el.