China şi SUA îşi vor consolida cooperarea în lupta împotriva corupţiei

Economica.net
26 09. 2015
480293311_1_64596500

Preşedintele Xi Jinping şi-a încheiat vineri o primă vizită în SUA, unde s-a angajat alături de preşedintele Barack Obama să intensifice lupta împotriva încălzirii climatice şi criminalităţii cibernetice, dar în cursul căreia cei doi lideri au avut păreri divergente în privinţa libertăţilor şi a insulelor care fac obiectul unor diferende între China şi vecinii săi.

Xi Jinping a desfăşurat o campanie de luptă împotriva corupţiei în China de la venirea sa la putere în urmă cu peste doi ani, iar autorităţile au început urmări penale împotriva cetăţenilor chinezi care au fugit în străinătate, în cadrul unei operaţiuni care vizează repatrierea responsabililor suspectaţi de corupţie.

China şi SUA au decis să adopte ‘măsuri practice care să faciliteze cooperarea în lupta (împotriva corupţiei) şi identificarea cazurilor de corupţie majoră’, a precizat Ministerul de Externe de la Beijing într-un comunicat publicat pe site-ul său.

‘Cele două părţi s-au angajat să-şi intensifice cooperarea efectivă în prevenirea corupţiei, detectarea deturnării de fonduri publice, schimburile de probe, lupta împotriva corupţiei transnaţionale, repatrierea persoanelor fugite şi a imigranţilor clandestini, controlul narcoticelor şi lupta antiteroristă’, adaugă sursa citată.

Reprezentanţi ai Ministerului chinez al Securităţii Publice şi ai Departamentului american al Securităţii Interne se vor întâlni ‘la un moment oportun’ în SUA.

‘Cele două părţi au salutat progresele recente realizate în repatrierile de chinezi fugiţi şi de imigranţi clandestini prin zboruri charter şi speră să continue această cooperare’, se mai arată în comunicat.

Campania de repatriere a stârnit îngrijorări în Australia, unde China a trimis membri ai serviciilor de securitate pentru a face presiune asupra suspecţilor, fără a preveni autorităţile de la Canberra, notează AFP.

Majoritatea ţărilor occidentale, printre care şi SUA, nu au semnat un tratat de extrădare cu China, unde tribunalele sunt controlate de Partidul Comunist şi unde folosirea forţei pentru obţinerea de mărturii este considerată monedă comună.

Nu există niciun control independent legal asupra anchetelor disciplinare interne din partid, care privează persoanele suspectate de corupţie de acces la avocaţi, mai precizează France Presse