Cu câteva zile în urmă, Ministerul Comerțului din China a anunțat că a recurs la mecanismele de soluționare a litigiilor ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la măsurile compensatorii temporare ale Uniunii Europene pentru vehiculele electrice. Chinezii consideră că hotărârea preliminară a Uniunii Europene privind vehiculele electrice importate nu au o bază factuală și juridică și încalcă grav normele OMC.
În acest context, Comisia Europeană menționează nu doar că este convinsă că ancheta sa cu privire la subvențiile de stat pentru vehiculele electrice chineze și măsurile luate împotriva acestora sunt compatibile cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, ci și că demersurile în acest sens vor continua.
Uniunea Europeană a impus în iulie taxe provizorii suplimentare de până la 37,6% pentru importurile de vehicule electrice fabricate în China, dorind să își protejeze producția internă. Această decizie a fost luată după ce o anchetă a UE a constatat că mașinile electrice sunt subvenționate de statul chinez.
Comisia, care gestionează chestiunile comerciale pentru toate statele membre UE, a declarat că studiază cu atenție toate detaliile solicitării Beijingului către OMC și că va reacționa la acuzele autorităților chineze în timp util, în conformitate cu procedurile OMC.
„Comisia este încrezătoare în compatibilitatea anchetei sale și a măsurilor provizorii cu cerințele OMC”, a declarat un purtător de cuvânt al CE care a adăugat și că „această cerere de consultări în cadrul OMC nu afectează calendarul anchetei antisubvenții, care, între timp, continuă”.
Soluționarea cazurilor OMC durează de obicei un timp îndelungat, ba chiar eficacitatea soluționării litigiilor în cadrul OMC este acum și mai mult subminată de lipsa unui departament de apel funcțional care a fost blocat de lipsa unor noi numiri începând cu 2019.
Ca urmare, este de așteptat ca seria de consultări cu specialiștii Organizației Mondiale a Comerțului să fie una de durată, între timp derulându-se și discuții directe între UE și China care ar putea duce la soluții mult mai clare și rapide pe tema taxelor pentru importurile de mașini electrice „made in China”.