‘Progresele înregistrate de China în ce priveşte capabilităţile submarinelor sunt semnificative. Posedă o forţă importantă şi din ce în ce mai capabilă’, a susţinut amiralul Locklear în faţa Comisiei pentru Forţele Armate din Senatul SUA.
Făcând referire la desfăşurarea operaţională aşteptată în acest an a submarinelor cu propulsie nucleară din clasa Jin, amiralul a precizat că Beijingul dispune de o ‘nouă rachetă nucleară cu raza de peste 7500 km’.
‘Această (noutate) va conferi pentru prima dată Chinei o capacitate de descurajare credibilă pe mare, cel mai probabil înainte de sfârşitul anului 2014’, a spus amiralul.
Potrivit responsabilului militar american, capacitatea submarinelor chineze în curs de modernizare este una ‘incredibilă’, acestea urmând să ‘ajungă în decursul deceniului următor o forţă bine modernizată de 60-70 de submarine, ceea ce este mult pentru o putere regională’.
În acest moment, Beijingul deţine cinci submarine nucleare de atac, patru submarine cu propulsie nucleară lansatoare de rachete şi 53 de submarine diesel, conform lui Jesse Karotkin, specialist pe probleme militare chineze al Biroului de Informaţii al Marinei.
Între 1995 şi 2012, Beijingul a pus în funcţiune în medie 2,9 submarine anual, conform Serviciului de cercetare al Congresului SUA.