Acest acord a fost încheiat chiar înainte de venirea la Moscova a noului preşedinte chinez Xi Jinping, scrie Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist Chinez (PCC). Xi Jinping a părăsit Moscova duminică, după o vizită de trei zile, de care s-a declarat „foarte mulţumit”.
Vânzarea prevede furnizarea a 24 de avioane de vânătoare de tip Suhoi-35 şi a patru submarine din clasa Amur, dintre care două vor fi construite în Rusia, iar două în China. Ziarul nu a menţionat valoarea contractului.
Potrivit Cotidianului Poporului, sunt în curs negocieri cu privire la sisteme ruse de rachete de tip S-400, avioane de transport militar de tip Iliuşin-476 (o versiune modernizată a avioanelor de IL-76), avioane de aprovizionare IL-78 şi motoare de avion Saturn-117S.
China, altădată principalul client al complexului militaro-industrial rus, se emancipează treptat faţă de Rusia în materie de armament. Însă, potrivit unor experţi, Beijingul este interesat de achiziţionarea celor mai bune tehnologii ruse în vederea dezvoltării propriei industrii de armament, pe care le copiază de cele mai multe ori.
China a introdus în serviciu primul ei portavion în septembrie 2012. Această navă a fost construită pe o cocă destinată iniţial Marinei sovietice. Beijingul depinde, în continuare, în mare măsură, de tehnologiile ruse în privinţa motoarelor bombardierelor sale de vânătoare.
China a anunţat la începutul lunii o creştere importantă a bugetului militar. Acest lucru provoacă îngrijorarea vecinilor, mai ales Japoniei, care a promis că o urmăreşte, având în vedere gravele tensiuni teritoriale dintre cele două ţări.