Banca Mondială cere guvernului de la Beijing să aibă voinţa de schimbare şi reformeze structura economiei, a doua ca mărime din lume după Statele Unite, pentru a continua creşterea veniturilor şi a productivităţii în anii următori.
Fără noi politici de atenuare a inegalităţilor între venituri şi de promovare a unui consum intern sustenabil, China s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale interne, în timp ce dependenţa de exporturi poate crea tensiuni de necontrolat pe piaţa externă.
„Aşa cum ştiu liderii chinezi, actualul model de creştere este nesustenabil”, a declarat luni, la Beijing, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, la lansarea „China 2030 Report”.
Raportul conţine şase recomandări principale pentru Beijing, respectiv consolidarea economiei bazată pe legile de piaţă, promovarea inovaţiei, ecologizarea economiei, securitate socială pentru toţi, îmbunătăţirea sistemului fiscal şi promovarea unor relaţii reciproc-avantajoase cu restul lumii.
Economia chineză a avansat cu un ritm mediu anual de 10% în ultimii 30 de ani şi peste 500 de milioane de oameni au ieşi din sărăcie, dar BM avertizează că creşterea ar putea încetini la numai 5% pe an până în 2026-2030, de la un ritm estimat la 8,5% în 2011-2015.
„Chiar dacă rata de creştere va încetini conform estimărilor, China va deveni cea mai mare economie a lumii, devansând SUA, până în 2030”, potrivit raportului.
Între alte recomandări, BM cere autorităţilor de la Beijing să permită formarea băncilor comerciale, stabilirea dobânzilor pe piaţa financiară, dezvoltarea sectorului privat, precum şi să protejeze drepturile fermierilor şi să reducă dependenţa autorităţilor locale de veniturile agricole.