China va dubla cota statului Singapore pentru programul de investiţii pe pieţele străine, la 15,7 miliarde de dolari

Economica.net
17 11. 2015
singapore_00166200_42545400

Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a determina investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani. În prezent, cele mai mari cote din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) sunt deţinute de Hong Kong (270 miliarde de yuani, Marea Britanie (80 miliarde de yuani) şi Singapore (50 miliarde de yuani).

Decizia Chinei de a dubla cota statului Singapore face parte din politica de extindere a cooperării financiare dintre cele două state, prin care investitorii din Singapore vor obţine produse diversificate de investiţii, iar piaţa de capital chineză se va deschide şi mai mult, se arată în comunicatul PBOC.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

În august, yuanul a devansat yenul japonez, devenind a patra cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).

Potrivit datelor SWIFT, ponderea tranzacţiilor denominate în yuani a ajuns în luna august la 2,79%, de la 2,34% în iulie, devansând yenul japonez cu 2,76%, care a căzut pe locul al cincilea. Primele poziţii sunt ocupate în ordine de dolarul american, 44,82%, urmat de euro (27,20%) şi lira sterlină (8,45%).

SWIFT subliniază că în trei ani, yuanul chinez a devansat şapte monede, în condiţiile în care în luna august ocupa locul 12 în topul celor mai utilizate monede pentru tranzacţii financiare mondiale cu o pondere de 0,84%. ‘De asemenea, moneda chineză s-a afirmat drept monedă dominantă în finanţarea comerţului, după dolar’, adaugă SWIFT.