De asemenea, ponderea Chinei în PIB-ul mondial va creşte de la 12% în 2013 la 20% în 2025.
IHS a măsurat mărimea economiei chineze în dolari, în loc să utilizeze paritatea puterii de cumpărare, o tehnică utilizată pentru a determina valoarea relativă a diferitelor valute.
Potrivit estimărilor de luna trecută, realizate de International Comparison Program utilizând tehnica parităţii puterii de cumpărare, China ar putea să devanseze SUA încă din acest an. Potrivit acestui studiu, PIB-ul Chinei era în anul 2011 la 87% din PIB-ul SUA, faţă de 43% în 2005.
Însă IHS Economics a precizat că a decis să evalueze mărimea economiei chineze în dolari deoarece consideră că acesta este un indicator mai adecvat.
‘În următorii zece ani, economia Chinei ar urma să se echilibreze printr-o creştere mai rapidă a consumului, ceea ce va ajuta structura economiei chineze, precum şi creşterea din regiunea Asia-Pacific’, a declarat economistul şef pentru Asia de la IHS Economics, Rajiv Biswas.
Potrivit IHS, în următorii zece ani cheltuielile de consum ale Chinei ar urma să înregistreze o creştere anuală medie de 7,7%, în termeni reali, astfel că în 2024 cheltuielile totale de consum ale Chinei vor ajunge la 11.000 miliarde de dolari de la 3.000 de miliarde de dolari în prezent.
Graţie creşterii consumului, PIB-ul nominal al Chinei va ajunge la 28.250 miliarde de dolari în 2024 de la 10.000 de miliarde în prezent, în timp ce PIB-ul SUA va creşte de la 17.400 miliarde de dolari în prezent la 27.310 miliarde de dolari în 2024.
Deşi multe firme de consultanţă sunt de acord că economia Chinei o va devansa pe cea a SUA, opiniile diferă când este vorba de momentul în care se va întâmpla acest lucru. Potrivit estimărilor revistei britanice The Economist, China va deveni cea mai mare economie a lumii în 2021. Firma de consultanţă Center for Economic and Business Research prognozează că acest lucru se va întâmpla abia în 2028.