China va investi 500 de milioane de euro în energia eoliană din Bulgaria
Prin contractul încheiat joi cu Compania Naţională Electrică a Bulgariei, investitorul chinez se mai angajează să construiască sau să refacă gratis 200 kilometri de drumuri în comunele în care vor fi amplasate turbinele eoliene.
Spre deosebire de celelalte centrale eoliene, pentru această investiţie statul bulgar nu s-a angajat să achiziţioneze energia produsă la preţuri stabilite pe termen lung, ci investitorul privat va vinde energia pe piaţă. Astfel, această investiţie mare nu se va reflecta în niciun fel în facturile consumatorilor. Semnarea contractului este un semn bun pentru cooperarea economică bulgaro-chineză, consideră experţii.
În altă ordine de idei, jurnalul Monitor informează că autostrada dintre Sofia şi frontiera cu Grecia va fi finalizată abia în anul 2022, din cauza ultimului tronson de 64 kilometri care traversează zona naturală protejată a defileului Kresna. Acolo vor fi construite două tunele, dintre care unul cu o lungime de 13 kilometri, care va deveni astfel cel mai lung tunel pe uscat în Europa. Costul total al tronsonului se va ridica la 830 de milioane de euro.
Două tronsoane din această autostradă sunt deja funcţionale, iar alte două trebuie finalizate în următorii doi ani, dar construcţia tunelului va continua aproximativ 7 ani, scrie ziarul citat. Autostrada face parte din Coridorul paneuropean 4 şi construcţia sa este finanţată predominant din fonduri europene