China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021

AGERPRES - vin, 05 mart. 2021, 08:09
China vizează un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în 2021

China şi-a stabilit un obiectiv de creştere de cel puţin 6% în acest an, a anunţat vineri prim-ministrul Li Keqiang, în pofida incertitudinilor create de pandemia de COVID-19 care continuă să afecteze economia globală, informează AFP.

În 2021, „China va continua să se confrunte cu multe riscuri şi provocări de dezvoltare”, a declarat premierul Li Keqiang în discursul de deschidere a sesiunii anuale a parlamentului.

„Fundamentele economice care vor sprijini creşterea pe termen lung rămân neschimbate”, i-a asigurat premierul pe cei aproximativ 3.000 de deputaţi care, în majoritatea lor, purtau măşti albastre de protecţie.

La rândul său, FMI se aşteaptă la o creştere de 8.1% a Chinei, o cifră nerealistă după un 2020 sumbru, scrie Agerpres.

Prima ţară afectată de noul coronavirus care a paralizat economia, China a renunţat în 2020 la stabilirea unui obiectiv anual de creştere, o decizie până acum extrem de rară în istoria recentă a ţării asiatice.

După măsuri de izolare fără precedent care i-au influenţat activitatea economică, China a înregistrat o scădere istorică a creşterii în primul trimestru al anului 2020 (-6.8%).

Îmbunătăţirea treptată a condiţiilor sanitare din primăvară a permis totuşi o redresare a PIB-ului.

China a înregistrat în cele din urmă o creştere anul trecut (+ 2.3%), spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări care au intrat în recesiune, fiind totuşi cea mai scăzută creştere înregistrată de a doua cea mai mare economie a lumii din 1976.

Pentru a susţine economia aflată în dificultate, deficitul a atins anul trecut 3.6% din PIB. Un procent care va fi redus la aproximativ 3.2%, a afirmat premierul chinez.

China nu a mai înregistrat un excedent bugetar din 2007, aminteşte AFP.

Totodată, Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a crea aproximativ 11 milioane de locuri de muncă în 2021. O cifră superioară celei de anul trecut (9 milioane), dar identică cu cea din 2019.

China vizează, de asemenea, o rată a şomajului de 5.5%, după un 5.6% anul trecut şi un maxim istoric de 6.2% în februarie 2020, la apogeul epidemiei.

Rata şomajului nu exprimă o imagine completă a condiţiilor economice. În China, şomajul este calculat doar pentru zona urbană, fără a-i lua în considerare pe cei aproape 300 de milioane de lucrători migranţi provenind din zona rurală, dintre care mulţi şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...