China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină "independenţa strategică" într-un moment de tensiuni comerciale în relaţia bilaterală, informează EFE.
AGERPRES - lun, 25 nov. 2024, 13:31
China vrea să fie un

„China şi UE sunt parteneri, nu adversari. În faţa unilateralismului şi a protecţionismului în creştere, sperăm că UE va rămâne fidelă aspiraţiei sale iniţiale şi îşi va menţine independenţa strategică”, a declarat Wang în timpul unei întâlniri cu vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel, aflat în vizită în China până pe 29 noiembrie, scrie Agerpres.

Wang Yi a spus că Beijingul este „dispus să depună eforturi comune” cu Luxemburgul pentru a promova „dezvoltarea susţinută şi solidă a relaţiilor dintre China şi UE”, a declarat ministerul chinez de externe într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei chineze a mai remarcat că, „în situaţia actuală de schimbări întrepătrunse şi de haos”, cooperarea cu Luxemburg a fost „o poveste de succes”, care demonstrează „importanţa dialogului în locul confruntării”.

„Demonstrează, de asemenea, importanţa deschiderii şi a conectivităţii, care este modalitatea corectă de a promova o dezvoltare comună şi de a răspunde provocărilor globale”, a indicat el.

La rândul său, Xavier Bettel a asigurat, potrivit comunicatului, că Luxemburgul va fi „o poartă de intrare pentru cooperarea dintre China şi Europa”. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa ca China „să joace un rol mai important în pacea şi stabilitatea globală”.

Relaţiile dintre China şi UE nu trec prin cel mai bun moment de când Bruxelles-ul a impus tarife de până la 35,3% la importul de vehicule electrice din China. După nouă luni de investigaţii, Bruxelles-ul a majorat taxele vamale ca urmare a sprijinului pe care statul chinez îl oferă companiilor care produc maşini electrice.

Ca răspuns, China a lansat investigaţii antidumping asupra produselor precum lactatele şi carnea de porc din UE, în ceea ce este perceput ca un răspuns la fricţiunile comerciale cu blocul comunitar. De asemenea, a impus măsuri provizorii de antidumping asupra coniacului important din UE, pe lângă faptul că a dat în judecată Bruxelles-ul în faţa mecanismului de dispută al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pe subiectul tarifelor impuse vehiculelor electrice chineze.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...