Organismul de reglementare a internetului de la Beijing a publicat la sfârşitul săptămânii trecute proiectul unor noi reglementări, printre care înfiinţarea unei organizaţii interne pentru coordonarea politicilor naţionale în materie. Comisia ar urma să ia în considerare riscurile la adresa securităţii naţionale şi să împiedice Partidul Comunist şi autorităţile să achiziţioneze produse şi servicii neaprobate.
Nu s-a precizat când ar urma să se înfiinţeze noua comisie. Proiectul de reglementare este deschis dezbaterii publice până pe 4 martie, iar Reuters notează că versiunile finale ale legilor în China sunt adesea foarte diferite de cele propuse iniţial.
În noiembrie, Beijingul a adoptat o lege a securităţii cibernetice, pentru a contacara ameninţările în creştere, cum ar fi pirateria informatică şi terorismul. Actul normativ a generat controverse, criticii din străinătate afirmând că ameninţă cu excluderea din diferite sectoare a companiilor străine cu specific tehnologic şi include cerinţe discutabile privind verificările de securitate şi datele stocate pe servere din China.
Autorităţile chineze monitorizează atent internetul, şterg comentariile considerate dăunătoare de pe canalele media sociale şi blochează unele platforme online foarte populare, cum ar fi Google şi Facebook. Motivul invocat oficial este nevoia de a asigura securitatea naţională şi stabilitatea socială.