China: Yuanul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii 11 ani

Economica.net
05 08. 2019
yuani_china_57849348578943_78946300

Revenirea aversiunii faţă de risc, pe fondul temerilor privind impactul noilor tensiuni asupra creşterii economiei mondiale, a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, francul elveţian şi yenul japonez – acesta din urmă ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni.

Analiştii se aşteptau ca autorităţile de la Beijing să apere pragul de şapte yuani pentru un dolar, important din punct de vedere psihologic. Dar Banca Centrală a Chinei a permis deprecierea monedei naţionale dincolo de acest prag, yuanul ajungând astfel la cel mai redus nivel de la criza financiară globală din 2008. Luni dimineaţă, moneda Chinei s-a depreciat cu 1,4%, la 7,0744 yuani pentru un dolar.

Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global.

„Cel mai evident declin a fost vizibil în Asia. Cu certitudine ne aşteptăm în următoarele luni la o volatilitate accentuată pe piaţa valutară, iar deciziile Băncii Chinei vor fi urmărite cu atenţie”, a apreciat analistul Derek Halpenny, de la MUFG.

Luni au înregistrat deprecieri şi alte valute din Asia: cele din Coreea de Sud, Taiwan şi Australia.

Analiştii apreciază că Trump, care în mod repetat a cerut anul acesta o depreciere a dolarului, nu va ignora evoluţia yuanului, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra monedei Chinei. Donald Trump acuză China de devalorizarea yuanului şi critică politica monetară a Rezervei Federale a SUA.

Oficialii chinezi resping acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare, spunând că forţele pieţei determină cursul de schimb al yuanului. Economiştii apreciază că un yuan mai slab avantajează exporturile Chinei, atenuând parţial impactul tarifelor vamale anunţate de SUA.

Francul elveţian s-a apreciat cu 0,2%, la 1,0883 franci pentru un euro, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.