Chinezii ar putea deschide un parc eolian în România, până la sfârşitul anului

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, aflat în vizită oficială în China, spune că se aşteaptă investiţii importante chineze pe piaţa din România, în principal în domeniul energiei, şi că până la sfârşitul anului ar putea fi finalizată realizarea unui parc de energie eoliană în România, cu investiţie chineză.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 10:59
Chinezii ar putea deschide un parc eolian în România, până la sfârşitul anului

„Această vizită oficială, la invitaţia omologului chinez, intervine într-un moment politic important în China, înaintea organizării, în prima parte a lunii noiembrie, a Congresului Partidului Comunist, care va lua decizii importante privind viitorul Chinei. (…) Era important, din punct de vedere politic, să putem avea contacte oficiale acum, pentru a putea confirma continuitatea relaţiei şi pentru a putea avea contactele cu noua generaţie de lider ai Chinei. Şi acest obiectiv politic extrem de important a fost realizat ieri, un obiectiv pe care îl consider extrem de important şi este realizat în cadrul acestei invitaţii”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul român de externe.

El a precizat că a discutat cu omologul chinez, Yang Jiechi, despre o serie de domenii în care cele două ţări pot coopera, punctând că este vorba de proiecte mari de investiţii chineze pe piaţa românească.

„Sunt proiecte mari de investiţii aflate în discuţie şi într-o fază, unele, destul de avansată şi mă refer aici la proiectul unor investiţii chineze în România de aproximativ un miliard de dolari la Termocentrala de la Rovinari, pentru o capacitate de 500 de megawaţi energie electrică. De altfel, chiar în acest timp o delegaţie a Ministerului Comerţului negociază memorandumul cu partea chineză şi eu, ca ministru de externe, mi-am exprimat sprijinul politic pentru realizarea acestui obiectiv. Sunt şi alte proiecte, aşa cum este finalizarea sperăm până la sfârşitul acestui an a unui parc de energie eoliană în România, cu investiţie chineză de peste 300 de milioane de euro şi, bineînţeles, în domeniul infrastructurii, în domeniul energiei, în IT şi comunicaţii. Sunt domenii extrem de dinamice în care partea chineză este interesată. Din acest context, am subliniat importanţa deschiderii unei filiale a unei bănci chineze mari la Bucureşti, care ar putea facilita cooperare economică”, a adăugat Corlăţean.

El a arătat că propunerea privind deschiderea unei filiale în România a unei bănci chineze a fost primită cu interes de oficialii chinezi.

„Evident că va trebui să lucrăm în continuare, dar discuţiile, atât pe plan politic, cât şi din perspectiva proiectelor economice, eu am constatat că au fost desfăşurate, realmente într-un spirit de foarte mare interes reciproc”, a completat ministrul de externe.

Potrivit lui Corlăţean, România este interesată şi de accesarea liniei de credit pusă la dispoziţie de partea chineză, în cadrul cooperării China – Europa centrală şi de est.

„Există şi o altă direcţie, în care atât partea română cât şi cea chineză sunt interesate, este cea de Parteneriat Strategic care există între UE şi China, practic două din cele trei mari puteri economice ale lumii şi există în acest cadru un forum de cooperare între statele central-est europene şi China, care are pe masa de lucru proiecte ce pot fi accesate la limita a zece miliarde de dolari, finanţare pusă la dispoziţie de statul chinez. Suntem profund interesaţi de accesarea acestei linii de credit şi în egală măsură am formulat această propunere în întâlnirile atât cu vicepremierul chinez, cât şi cu ministrul chinez, ca să putem găzdui în România, în cursul anului următor, cea de-a doua ediţie a Forumului Europa Centrală şi de Est – China, pentru că este un forum extrem de important. Reacţia a fost de deschidere”, a conchis Corlăţean.

Forumul China – Europa Centrală şi de Est este o iniţiativă chineză prin care China doreşte să-şi dezvolte relaţiile cu statele din Centrul şi Estul Europei şi să contribuie în acest fel la dezvoltarea relaţiilor pe plan mai larg dintre China şi UE.

Primele două ediţii ale Forumului s-au desfăşurat la Budapesta, în 2011, respectiv la Varşovia, în 2012, cu ocazia turneelor europene ale premierului chinez, Wen Jiabao

Te-ar mai putea interesa și
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife va deschide complet un nou spital la Craiova cu 87 de paturi la începutul anului viitor
MedLife a inaugurat, ieri, noului Spital MedLife Craiova, o investitie de aproape 6 milioane euro, Noul spital se intinde pe o suprafata de 3400 mp și va fi complet deschis la începutul lui 2025....
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, ...
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...